Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zonnewagens in verkeer in Enschede

  •  
18-08-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zonneauto_enschede.jpg
Automobilisten die vrijdagmiddag op de singels in Enschede rijden, zullen zich wellicht de ogen even uitwrijven. Die middag rijden voor het eerst in Nederland experimentele zonnewagens tussen het gewone verkeer door voor een testritje.
De Universiteit Twente (UT) heeft de drie zonneauto's ontwikkeld. Het nieuwste exemplaar, de 21Revolution, doet in oktober in Australië mee aan de World Solar Challenge, een wedstrijd over 3010 kilometer dwars door de woestijn van Darwin naar Adelaide. Aan de wedstrijd doen elk jaar 45 teams uit diverse landen mee. Voor Nederland start naast de 21Revolution ook de Nuna5, gebouwd door de Technische Universiteit Delft.
De Twentse makers van de 21Revolution verwachten dat de weersomstandigheden vrijdagmiddag goed vergelijkbaar zullen zijn met die in Australië, waar het tijdens de World Solar Challenge elke dag rond 40 graden is. De zon is de enige energiebron waarop de wagens kunnen rijden.
Behalve de nieuwste zonneauto rijden de Solutra, die in 2005 meedeed aan de Challenge, en de Twente One uit 2007. De 21Revolution zelf crashte een maand geleden nog. Het ontwerpersteam heeft vier weken lang vijftien uur per dag gewerkt om de wagen opnieuw aan de praat te krijgen, aldus technisch projectmanager Axel de Vries.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.