Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zonnestroom goed voor tiende van in EU opgewekte elektriciteit

19 aug 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_unsplash

© Unsplash

Zonnestroom was in juni en juli goed voor een tiende van alle in de Europese Unie opgewekte elektriciteit. Er werd met haast 39 terawattuur, dat is 39 miljard kilowattuur, ook een recordhoeveelheid opgewekt, stelt klimaatdenktank Ember. Wel zijn zonnepanelen nog altijd kleiner dan kolen als manier om stroom op te wekken.

In perspectief

In 2018 werd er in de twee zomermaanden nog flink minder zonnestroom opgewekt. Toen was dat ruim 28 terawattuur. Nederland was het land binnen de EU dat de grootste stijging haalde. Van 1,1 terawattuur in 2018 werd er dit jaar 3,2 terawattuur opgewekt. Daarmee steeg het aandeel zonnestroom in de totale energiebehoefte van 7 naar 17 procent.

Volgens budgetteringsorganisatie Nibud verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden 2730 kilowattuur aan stroom per jaar. Daar komt ook nog gasverbruik bij, wat op termijn moet worden vervangen door schone energie.

Ambitieuze wetgeving

Duitsland is de grootste opwekker van zonnestroom binnen de EU. Ook daar was de stroom van zonnepanelen goed voor 17 procent van de energiebehoefte.

Volgens Ember is de groei sinds 2018 het gevolg van ambitieuze wetgeving. Tegelijkertijd groeit de opwekking met zonnepanelen nog niet snel genoeg. Brussel wil dat hernieuwbare energie in 2030 goed is voor 40 procent van de totale energiebehoefte. In 2019 was dat nog ongeveer 20 procent. Behalve zonne-energie tellen ook windenergie en met biomassa opgewekte stroom als hernieuwbaar.

Bron: ANP

Meer over:

eu, zonne-energie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar