Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zonnepanelen-actie door Natuur&Milieu

  •  
22-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnepanelen_cquarles.jpg

© Fotograaf: cquarles (Flickr Creative Commons)

Een derde van iedereen die nu zonnepanelen aanschaft, kan daarmee volledig zelfvoorzienend zijn. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van Natuur & Milieu. Natuur & Milieu start vandaag een nieuwe, grootschalige zonnepanelen-actie: Zon Zoekt Dak. Het doel is om duizenden Nederlanders van zonnepanelen te voorzien. “Het rendement op zonnepanelen is met zo’n 17% uitzonderlijk hoog. Een uitstekend moment om nu zonnepanelen aan te schaffen,” aldus Olof van der Gaag, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.
Pijlsnelle ontwikkeling
Duizelingwekkend snel verliep de ontwikkeling van zonnepanelen de afgelopen jaren. “In twaalf jaar tijd is het rendement verdubbeld en zijn de kosten ruim gehalveerd. Hierdoor kunnen steeds meer reguliere huishoudens in hun volledige stroomverbruik voorzien met hun eigen panelen. Waar dit voorheen voorbehouden was aan huizenbezitters met een zeer groot dak of veel geld op de bank, is het nu eindelijk ook bereikbaar voor een groter publiek,” aldus Van der Gaag.
Ook voor lastige daken
Zonnepanelen worden steeds efficiënter èn slimmer. Daardoor wordt zonne-energie ook bereikbaar voor meer mensen met een lastig dak. Met de hoogrendementspanelen die worden aangeboden in Zon Zoekt Dak, wordt er meer energie opgewekt per vierkante meter dan met veel van de panelen die momenteel op de markt zijn. En dankzij een speciale optimizer wordt de opbrengst van elk paneel maximaal gebruikt; hierdoor kunnen nu ook veel daken met last van schaduw energie opwekken.

Uitzonderlijk hoog rendement

Het rendement op zonnepanelen van Zon Zoekt Dak 6 is zo’n 17%. Daarmee is het een buitengewoon interessante financiële investering. Wie vijftien panelen (kosten: € 6.240) aanschaft, bespaart de eerste jaren ruim € 800 euro op de energierekening. Een pakket van tien panelen kost € 4.498 en levert in het eerste jaar een besparing op van bijna € 600. In beide gevallen heb je de aanschafkosten er gemiddeld al binnen zeven jaar uit.
Over het onderzoek
Voor het onderzoek heeft Natuur & Milieu gekeken naar 450 huishoudens met zonnepanelen en deze vergeleken op 450 klanten van vorige Zon Zoekt Dak-acties zijn doorgelicht op de kenmerken van hun systeem, de hoeveelheid geproduceerde zonne-energie en het energiegebruik in de woning. Daarnaast is er voor de berekeningen gekeken naar de meest actuele ontwikkelingen in de markt. Het volledige onderzoek is hier terug te vinden.
Bron: Natuur & Milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.