Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zonderlinge kever in een wespennest

  •  
09-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Waaierkever (Metoecus paradoxus)

© Waaierkever met geveerde antennes - Fotograaf vroegop

Als bij of wesp zijnde heb je vele vijanden! Zo ook verschillende keversoorten. Sommige kevers parasiteren op grondnestelende bijen, maar andere plunderen hele wespen- en bijennesten. Een mooi voorbeeld van zo'n plunderaar is de waaierkever ook wel de zonderlinge waaierdrager genoemd. Deze naam klinkt onschuldig maar zijn andere naam de wespenmoorder verraadt toch een heel ander verhaal.

Kever of larve

De soort is maar 10 mm lang en heeft twee korte schildjes die niet volledig zijn vleugels bedekken. Hierdoor heeft hij meer iets weg van een vlieg dan van een kever. De waaierdrager werd al beschreven in het jaar 1760 maar zijn levenscyclus werd pas 130 jaar later bekend. Dit kwam doordat keverdeskundigen bakkeleiden over de vraag wie nu het wespennest binnendrong. De kever of de larve?  

Levenscyclus

De waaierkever is vooral gespecialiseerd op wespennesten van de gewone wesp. De kevers leggen in de herfst hun eitjes op rottend hout. Deze komen vervolgens precies uit wanneer de wespen houtpulp nodig hebben om hun kraamkamers mee te behangen. De larve kruipt op de wesp en komen zo onopgemerkt het wespennest binnen. Zich eenmaal thuis voelende in het nest voedt de keverlarve zich met een wespenlarve en eet deze van binnenuit in zijn geheel op! Hierna verpopt de larve zich en komt er een kever tevoorschijn die de wijde wereld in trekt.  

In eigen tuin

Dus heb je een wespennest in de tuin, kijk dan niet raar op wanneer in plaats van een wesp een wespenmoorder naar buiten komt trippelen. Deze zonderlinge kever doet dat namelijk vooral in de nazomer.

Meer over:

wesp, waaierkever

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar