Vroege Vogels

Zonder actie gaat de uitstoot vliegverkeer verdubbelen

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig

© bron: pixabay

De uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaart in Nederland zal de komende twintig jaren verdubbelen als de overheid niet met een krachtig klimaatbeleid komt om het tij te keren. Dat concludeert Natuur & Milieu op basis van onderzoek van CE Delft en Royal Haskoning DHV naar de uitstoot van de luchtvaartsector.
De luchtvaartsector stoot momenteel 12 megaton CO2 uit. Dat is ongeveer 7 procent van de totale Nederlandse uitstoot. Zonder ingrijpen verdubbelt dit bijna naar 23 megaton in 2050.
“De onderzoeken tonen glashelder aan dat krachtig klimaatbeleid nu nodig is”, stelt Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu. “Het kabinet moet de sector een concreet besparingsdoel geven.” Om dat doel te kunnen halen, is het volgens Demmers noodzakelijk dat op korte termijn het aantal vluchten omlaag gaat.
Demmers: “Voor de lange termijn moet fors worden ingezet op innovatie. Ook blijft de inzet op beter internationaal treinverkeer hard nodig, als duurzaam alternatief voor vliegen binnen Europa.”
Eerder berichtte Natuur & Milieu nog dat veel vliegers (8% van de Nederlanders) verantwoordelijk zijn voor 40% van alle vluchten. Een schril contract met een ruime meerderheid van de Nederlanders (71%) die gemiddeld 1 reis of minder per jaar heeft en dus niet profiteren van de lage kosten van een vliegticket.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.