Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zondag: internationaal vogelconcert

3 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zing - winterkoninkje

© Fotograaf: boshuis

Op zondag 7 mei laat Vroege Vogels op NPO Radio 1 live het geluid horen van de ochtendzang van vogels uit diverse landen van Europa én vanuit India.
Op twintig verschillende locaties van in totaal elf landen staan radioverslaggevers met hun microfoons in natuurgebieden, waar je de vogels met de zonsopkomst mee als een soort wave kunt horen wakker worden. Van de Indiase koekoek via de waterral in Litouwen, de nachtegaal in Nederland en de waterspreeuw in Ierland, tot de brandgans in IJsland.

Dawn Chorus

Dit internationale vogelconcert wordt uitgezonden op het moment dat de vogelzang z'n piekmoment beleeft, begin mei. Het radio-evenement, ‘Dawn Chorus’, is een EBU-project op initiatief van de Ierse publieke omroep. Vorig jaar, toen Vroege Vogels verslag deed vanaf Texel, won het een Gouden Roos. Voor Nederland doet Vroege Vogels dit jaar verslag vanuit Nationaal Park De Biesbosch. Het gebied staat bekend om de rietvelden en de grienden.

Rietvogels in de Biesbosch

Tijdens de ‘Dawn Chorus’ verwachten verslaggever Rob Buiter en boswachter Theo Muusse van Staatsbosbeheer dan ook veel rietvogels zoals de blauwborst, de rietzanger en de roerdomp. In de wilgenstruwelen zullen we veel nachtegalen horen. ‘Maar de afgelopen jaren is de Biesbosch ook uitgebreid met meer open gebieden en ook met steeds ouder bos’, vertelt Theo Muusse. ‘In die open gebieden zitten veel watervogels en in de oudere bossen horen we veel zwartkoppen, gekraagde roodstaarten en winterkoningen. En met een beetje geluk horen we ook nog een porseleinhoen in het moeras.’

Uur eerder

Speciaal voor deze gelegenheid begint Vroege Vogels komende zondag een uur eerder, om 06.00 uur. In het eerste uur brengen de vogels een uur lang een internationaal concert ten gehore. Te horen zijn dan o.a. ook de bekende soorten als merel, vink, roodborst, houtduif, blauwborst, nachtegaal, koekoek, winterkoninkje, fitis, tjiftjaf en zwartkop, maar ook de kwartelkoning en roerdomp worden verwacht.
In de reguliere uitzending, tussen 7.00 en 10.00 uur, zal een samenvatting te horen zijn van hoe de vogels eerder die ochtend zingend wakker zijn geworden, van India tot IJsland, met de zonsopkomst mee. Ook zal te horen zijn welke vogelsoort in De Biesbosch zich als eerste laat horen bij het krieken van de dag.
Zondag 7 mei 2017, van 06.00 tot 10.00 uur op NPO Radio 1 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

riastolk
riastolk10 mei 2017 - 19:02

Zondag 7 mei luisterde ik naar vroege vogels.
Ik weet het juiste tijdstip niet meer, maar op een bepaald moment hoorde ik een vogel zingen, die zijn geluid aan één stuk door zong.
Volgens mij, als enorme super leek , was dat een `snor`. Maar de mensen die daar over spraken noemde de naam van de vogel niet.
Sinds kort ken ik pas het geluid van deze vogel en waren er verschillende mensen die de naam van deze vogel noemde.
Nog geloofde ik het niet, maar opgezocht op het internet en ja hoor "de snor" bestaat.
Zijn er nog meer vogels die aan één stuk kunnen zingen zonder hoorbaar adem te halen????????????