Zon komt bloei te hulp
• 20-04-2005
• leestijd 3 minuten
© wilg
Regen is er genoeg gevallen. Daar hebben de planten in deze lente geen gebrek aan. Nu de zon meer gaat schijnen zal ook de bloei tot zijn recht gaan komen. Een heldere hemel werkt echter ook nachtvorst in de hand. Maar voor de natuurlijke vegetatie vormt die geen ernstige bedreiging.
Krentenbomen tooien de wegen
Er bloeien nog veel sleedoorns, maar hun helder witte bloementooi is meer en meer overgenomen door het wit van krentenbomen en wilde kersen. Ook de vroege peren bloeien, waarvoor de nachtvorst een gevaar gaat op leveren. Opvallend is de plaatselijk overdadige bloei van pinksterbloemen. Zij vormen licht lila vlekken in de weilanden. Nu er meer zon komt zijn ook de paardebloem en masse verschenen. De tulpenvelden in de polders kregen hun felle kleurenpalet. Ook andere wilde planten zijn in bloei gekomen: judaspenning, fluitenkruid, look zonder look, smeerwortel, dotterbloem. In de natuur gaat alles snel, de eerste planten hebben al zaden gevormd zoals bij de ruwe veldkers, een familielid van de pinksterbloem, en bij klein hoefblad, waarvan de bloemen nu zijn vervangen door witte pluizenbollen van behaarde zaden. De eerste paardebloemen tonen eveneens de in bolvorm gerangschikte zaadpluizen.
Bomen lopen uit
Het uitlopen van bomen ging wat trager dan de groei van kruiden. De sapstroom moest op gang komen door het ontstaan van de worteldruk. De temperatuur in de diepere bodem was na het smelten van de dikke sneeuwlaag in maart aan de lage kant. De kastanjebomen kwamen in blad, de kaarsen zijn zichtbaar en staan op het punt te gaan bloeien. Meidoorns, lijsterbessen, esdoorns en treurwilgen zijn groen, populieren en berken komen ook in blad. Bij de treurwilg verschijnen tegelijk met de katjes de eerste blaadjes. De katjes van de groene treurwilg (Salix babylonica) bevatten geen stuifmeel, de meeste stekken komen van vrouwelijke exemplaren. De veel meer aangeplante gele treurwilg (Salix alba 'tristisis') is een cultuurproduct, een bastaard van de schietwilg (Salix alba) en kan mannelijk en/of vrouwelijk zijn. De iepen zijn eveneens groen, niet van het blad, maar doordat de twijgen beladen zijn met schijfvormige vruchten. Maar het blad komt ook te voorschijn. Langzaam zullen de loofbossen hun prille groen gaan vertonen, voor eiken en beuken kan dit nog even duren. Toch lopen de beuken na 1988 gemiddeld tien dagen eerder uit dan in de jaren daarvoor. De bloei van de paardekastanje is nog verder naar voren geschoven. De acacia komt het laatst in blad, meestal pas in mei.
Berkenstuifmeel komt er aan
De weersomstandigheden droegen er toe bij dat er een tijd lang weinig stuifmeel in de lucht zat. Bovendien was dat stuifmeel dat geen allergische reacties bij daarvoor gevoelige personen veroorzaakte. Sterke allergische reacties geeft het stuifmeel van grassen en berken. De grassen bloeien nog niet, hoewel sommige soorten al in de aren zijn geschoten, maar de bloei van de berk is begonnen. Matige allergische reacties veroorzaakt het stuifmeel van hazelaar en els. Beide bomen zijn echter uitgestoven. De essen produceren nog stuifmeel, evenals de wilgen, de mannelijke populieren zijn hun katjes kwijt.