Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zomertijd sprinkhanentijd

  •  
24-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
Zadelsprinkhaan
Wie sprinkhanen wil zien kan het beste op een zomerse dag het veld ingaan, want dan zijn ze volop te horen. Veldsprinkhanen, heidesprinkhanen, boomsprinkhanen..er leven in ons land meer dan 60 soorten. Maar hoe vind je ze? Allereerst door goed te luisteren.

Populaire insecten

Sprinkhanen en krekels behoren tot de populairste insecten. Het aantal soorten in Nederland is met ruim 60 overzichtelijk, ze zijn niet te klein en opvallend aanwezig in het veld. Bovendien maken de meeste soorten een geluid waaraan ze makkelijk te herkennen zijn. Aan het laatste atlasproject van EIS Nederland(2008-2015) deden dan ook maar liefst zo'n 4000 natuurwaarnemers mee. Tijdens dit project werd heel Nederland op sprinkhanen onderzocht. De resultaten zijn vastgelegd in de Entomologische Tabel sprinkhanen. 
Sprinkhanen blijken snel te reageren op de hogere temperaturen van de afgelopen decennia. In de afgelopen 20 jaar maar liefst negen soorten sterk uitgebreid in ons land. Hiervan zijn de sikkelsprinkhaan, zuidelijk spitskopje en zuidelijke boomsprinkhaan de bekendste voorbeelden.
De meeste sprinkhanen en krekels maken een geluid waaraan ze makkelijk te herkennen zijn. In het filmpje hoor je het tsjirpen van de zadelsprinkhaan, ratelaar en heidesabelsprinkhaan: 
Deze beelden zijn gemaakt door Roy Kleukers van EIS Kenniscentrum Insecten . Het zijn ook de soorten die verslaggever Jeannette Parramore samen met hem heeft gezien tijdens de opname van de reportage op de Posbank.

Meer over:

sprinkhanen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.