Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zomertijd kan herten en zwijnen fataal worden

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
overstekend wild_hert_ree_verkeersbord_pixabay

© Pixabay

De gemeente Ede in Gelderland plaatst maandag matrixborden langs de drukbereden provinciale weg N224 tussen Ede en Arnhem en de zijwegen, om automobilisten te waarschuwen voor wildaanrijdingen. Herten, reeën en wilde zwijnen weten niet dat de klok een uur vooruit is gezet vanwege de zomertijd en steken nu precies tijdens de ochtend- en avondspits over, aldus de Stichting Wildaanrijdingen Nederland.

Andere route

Ede plaatst de matrixborden op verzoek van de plaatselijke fractie van GroenLinks. De partij roept verkeer op de snelheid op de doorgaande weg aan te passen of tijdelijk een andere route te kiezen. Ook de ANWB maant verkeer om extra voorzichtig te zijn in gebieden met wild.

Veluwe

In Nederland worden jaarlijks zo'n 8000 herten, reeën en zwijnen doodgereden. Een op de zeven dieren sneuvelt in Gelderland, waarbij de N224 een belangrijke rol speelt, blijkt uit cijfers van verzekeraars en de Stichting Wildaanrijdingen Nederland.

De N224 loopt dwars door de Veluwse natuur met veel grofwild aan beide zijden van de weg, waar 80 kilometer per uur gereden mag worden. De dieren hebben volgens de stichting zo'n twee weken nodig om hun ritme aan te passen aan de zomertijd.

Wat gebeurt er bij een aanrijding?

Wie grofwild aanrijdt, moet de politie bellen. Die waarschuwt een jager die het dier zo nodig uit zijn lijden verlost. Wildbeheerders zorgen dat het kadaver wordt opgeruimd. Het dier meenemen voor consumptie of doorrijden na een aanrijding is strafbaar.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.