Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zomersneeuw is er weer

28 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Schoraas_DSC08710.jpg
Momenteel worden zeer grote aantallen eendagsvliegen langs de Waal en Nederrijn gezien. In deze dichtheden levert het spectaculaire beelden op en spreekt men over zomersneeuw. De schoraas, zoals het beestje heet, laat zich niet elk jaar in deze aantallen zien. Het verschijnsel duurt maar een paar dagen.
Sommige media spreken in jaren met veel van deze eendagsvliegen over een invasie of zelfs van een insectenplaag, maar het gaat hier om een fenomeen dat thuishoort langs onze grote rivieren.
De veroorzaker is de Ephoron virgo,  een eendagsvlieg of haft die in 1991 terugkeerde naar Nederland. De eendagsvlieg verdween in de jaren dertig als gevolg van watervervuiling. Dankzij het schonere rivierwater kunnen we sinds augustus 1991 weer massaal eendagsvliegen zien vliegen langs de grote rivieren, zo massaal dat het soms lijkt of het sneeuwt, vandaar de bijnaam zomersneeuw.
De eendagsvliegen komen nu uit het water om een partner te zoeken, te paren en vervolgens eitjes af te zetten in de rivier. Daarna zullen de eendagsvliegen na een kort leven in de vrije lucht sterven.
Lees meer op NatureToday
Bron: ARK

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.