Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zomerse natuurbranden veroorzaken recorduitstoot broeikasgassen

  •  
22-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
bosbrand_vuur_pixabay

© Pixabay

Enorme natuurbranden bij de Middellandse Zee, in Noord-Amerika en Siberië hebben deze zomer geleid tot een recorduitstoot van broeikasgassen. Door het vuur belandde in juli 1,3 miljard metrische ton koolstofdioxide in de atmosfeer en een maand later nog eens 1,4 miljard metrische ton, meldt EU-klimaatdienst Copernicus. Een metrische ton is duizend kilo.

Nooit eerder is op het noordelijk halfrond in de zomer zo'n hoge uitstoot gemeten. Ongeveer een derde daarvan is veroorzaakt door branden in Rusland, waar branden enorme gebieden in de as hebben gelegd.

Opwarming van de aarde

Deskundigen waarschuwen al langer dat de opwarming van de aarde kan leiden tot meer natuurbranden. Wat deze zomer opviel als ongebruikelijk was het aantal branden, de omvang van de getroffen gebieden en de intensiteit en duur van de branden, zei een expert van Copernicus, Mark Parrington.

Grote branden vielen de afgelopen maanden samen met ongekende hittegolven, onder meer in Turkije. Daar vielen deze zomer ook zeker negen doden door het natuurgeweld.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

schilderes
schilderes22 sep. 2021 - 14:13

En dan nu de methaangassen van vooral de Siberische platgebrande bossen.... Het gaat lekker. En alle regeringen, ook de onze blijven gewoon op hun handen zitten: economie gaat vóór de komende generaties.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.