Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zomerportret: groene ondernemer Tom Bade

  •  
09-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Tom Bade_foto_Henny Radstaak

© Tom Bade (foto: Henny Radstaak)

Hij was ooit betrokken bij de Stichting Kritisch Bosbeheer, die al in de jaren 70 en 80 vond dat het anders moest met de natuur in Nederland. Want behouden alleen is niet genoeg. Hij bedacht de term nieuwe wildernis , de titel van het tijdschrift van Kritisch Bosbeheer, een titel die later nog eens door anderen voor een film gebruikt zou worden. Ook bedacht hij plannen als de Landschapsveiling, waarbij particulieren stukjes landschap konden adopteren om de lokale natuur te redden. 
Tom Bade (1961) is vanaf zijn jeugd bezig met het milieu en de natuur. Bedenker van plannen voor de natuur, groene ondernemer. Op dit moment is hij bezig met het ontwikkelen van ‘Brickz’, blokjes bodemverbeteraar. Dit is samengesteld uit twee componenten die als afval worden beschouwd: riviersediment en maaisel uit natuurgebieden. Samen met aaltjes en schimmels vormen deze blokjes een prima ‘meststof’ bij bijvoorbeeld de aanplant van bomen. Het laatste idee dat aan Bades brein is ontsproten, is de blokjes inzetten om asbest in de bodem af te breken. Momenteel lopen er proeven, in samenwerking met o.a. de provincie Gelderland en het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie), en de eerste resultaten zijn bemoedigend.
De natuur moet wat Tom Bade betreft een vaste waarde worden in de samenleving. En niet alleen om te behouden wat er is, maar ook als inzet om problemen op te lossen: de snelle bodemdaling in het westen van het land (door inklinking en verdroging) kan het hoofd worden geboden met de aanleg van hoogveengebieden in en om de Randstad, vindt hij.

Meer over:

radioportret

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.