Zomer eindigt met wisselvallig weer
• 22-08-2005
• leestijd 3 minuten
De laatste fase van de meteorologische zomer is afgelopen weekeinde ingeluid met buien en lokale wolkbreuken.
De afgelopen dagen is vooral in Zeeland veel regen gevallen. Vrouwenpolder registreerde zaterdag een etmaalhoeveelheid van 60 mm, zondag meldde Breskens 44 mm. Het meeste viel zaterdagochtend toen de buien lange tijd boven Zeeland bleven hangen en aanleiding gaven tot grote wateroverlast. Zeeland was ook begin juli uitzonderlijk nat: de eerste week van juli heeft hier 100 tot 150 mm opgeleverd, iets dat op een willekeurige plek in ons land gemiddeld minder dan eens in de 100 jaar voorkomt. Een etmaalsom van ongeveer 60 mm, zoals afgelopen weekeinde komt op een willekeurige plaats eens in de 20 jaar voor. Ook heel plaatselijk in Groningen en Drenthe kwam het tot wolkbreuken met 35 mm regen en overschrijdingskansen van de neerslag in Nederland.
Na de wolkbreuken van laatste dagen is het aantal dagen met zware regen (minstens 50 mm op minstens één van de KNMI-weerstations) deze zomer voorlopig uitgekomen op 8. Dat is 3 meer dan het langjarig gemiddelde.
Donderdag kwam de temperatuur in De Bilt voor het eerst in drie weken weer boven de 25 graden en ook vrijdag werd de 25 graden nog bereikt. In juli was de 29e de laatste zomerse dag en inmiddels heeft de meteorologische zomer 20 zomerse dagen opgeleverd. Een normale Hollandse zomer telt 18 zomerse dagen, vorig jaar waren het er 20 en in 2003 zelfs 40 .
De eerste helft van augstus ontbrak het echter aan zomers weer: gemiddeld was deze periode zelfs bijna 3 graden kouder dan het langjarig gemiddelde. De laatste dagen van juli meegerekend kwam de temperatuur in De Bilt 18 dagen achtereen niet boven de voor deze tijd normale waarde van 22 graden wat heel zeldzaam is. Vooral de eerste tien dagen van augustus waren in De Bilt met gemiddeld 15,0 graden uitzonderlijk koud, de koudste sinds 1987 toen 13,6 graden werd berekend. In de laatste ruim honderd jaar is het begin augustus slechts zeven keer nog kouder geweest.
Ondanks het koelere weer eind juli, begin augustus en het vele wisselvallige en afwisselende weer heeft deze zomer toch aardig wat warmte opgeleverd. Het warmtegetal berekend uit de etmaalgemiddelde temperatuur boven de 18,0 graden is inmiddels opgelopen tot bijna 75, waarmee deze zomer wat warmte betreft al in de top 30 staat.
De eerste twee maanden van de zomer waren een graad warmer dan het langjarige gemiddelde. Juni was zelfs zeer warm met 16,8 graden tegen 15,2 graden normaal, juli was met 17,7 graden 0,3 graad warmer dan het langjarig gemiddelde, maar ook heel somber en nat.
Juni bood tot nog toe het zonnigste en warmste zomerweer: op verschillende plaatsen kwam de temperatuur in juni op 3 of 4 dagen boven de 30 graden. Op 20 juni werd in Gilze Rijen zelfs 34,7 graden gemeten, een nieuw record voor dit weerstation en ook landelijk de hoogste temperatuur ooit tussen 11 en 20 juni gemeten. Ook 24 juni was bijzonder warm met in Gilze Rijen 34,3 graden. Van 18 tot en met 24 juni kon zelfs een hittegolf worden geboekt, wat sinds de zomer van 1976 in juni niet meer was gebeurd. Een landelijke hittegolf is een periode in De Bilt van minstens vijf zomerse dagen (25,0 graden of warmer) waarvan er minstens drie tropisch (30,0 graden of warmer) zijn. Meestal komt een hittegolf pas later, zoals vorig jaar zomer en in de zomer van 2003. Tijdens de hittegolf bleef het ook 's nachts bijzonder warm. In Beek (L) kwam de temperatuur op 24 juni niet lager dan 21,3 graden, wat zeker in juni uniek is. Verschillende zomers hebben meer hittegolven opgeleverd, 1947 zelfs vier.
Bron: KNMI