Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zoetermeer voor strafrechter in uitstoot-zaak

11 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Gevaar_toxisch_brand_gif_kanker
De gemeente Zoetermeer kan strafrechtelijk vervolgd worden voor de te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics. Dat Amerikaanse bedrijf, tegenwoordig opererend onder de naam Deross Holding en nu ook niet meer gevestigd in Zoetermeer, stootte tussen 2004 en 2009 te veel van de kankerverwekkende stof uit. De gemeente was daarvan op de hoogte, maar greep niet in.

Wel of niet handhaven

De gemeente betoogde dinsdag tijdens de zogeheten regiezitting in de rechtbank Den Haag dat er geen reden is om Zoetermeer strafrechtelijk te vervolgen. ,,Het wel of niet handhaven is een exclusieve bestuurstaak en hoort dus niet thuis bij de strafrechter", aldus advocaat Leo Hendriks namens de gemeente.
Hij vindt dat het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk moet worden verklaard in de vervolging. De rechter ging daar niet in mee. De gemeente moet zich januari volgend jaar verantwoorden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.

In strijd met de zorgplicht

De officier van justitie zei dinsdag dat de gemeente ,,in strijd met de zorgplicht" heeft gehandeld, met nadelige gevolgen voor het milieu. ,,De gemeente heeft jarenlang niets gedaan. De gemeente ziet de te hoge uitstoot, neemt er kennis van, maar doet niets." Samen met de gemeente, staan ook twee voormalig bestuurders terecht, een Nederlander en een Belg. De inhoudelijke planning van de zaak staat gepland voor 22 en 23 januari volgend jaar.
Sterigenics was tot eind 2010 gevestigd in Zoetermeer, midden in een woonwijk. Het bedrijf stootte jarenlang door kapotte filters een te hoge concentratie van de stof ethyleenoxide uit. Hoewel rapporten aantoonden dat er geen gevaar was voor de omwonenden, zorgde het voor een grote rel. Met name omdat de gemeente op de hoogte was van de illegale uitstoot. Een wethouder moest in 2010 aftreden, het college van Zoetermeer ging diep door het stof.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar