Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoet water tegen verzilting

  •  
06-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
041ddb950e.jpg

© Fotograaf: DirkMuller

De waterstand in de grote rivieren is al ruim honderd dagen laag voor de tijd van het jaar. Sinds half augustus is er in het stroomgebied van de Rijn vanuit Duitsland geen neerslag van betekenis meer gevallen. Langs de Nieuwe Waterweg, het Noordzeekanaal en in de Zeeuwse delta is al sprake van verzilting. 
Zoutgehalte
Deze verzilting ontstaat doordat de rivieren niet voldoende zoet water afvoeren om instromend zeewater weg te spoelen. Het gevolg is dat het zoutgehalte van bodem of water geleidelijk toeneemt. Verzilting kan ook ontstaan door overstromingen vanuit zee, door zoute kwel (opwelling) waarbij zeewater via de ondergrond het land binnendringt of door onzorgvuldige irrigatiemethoden. Voor de natuur geen enkel probleem, wel voor drinkwater en landbouw.Dit soort situaties zijn te voorkomen. Natuurorganisaties hebben o.l.v. het Wereld Natuur Fonds een kant en klaar plan hiervoor liggen. Waarmee de natuur ook nog eens is gediend. Het lijkt goed mogelijk om er ook bij een veranderend klimaat voor te zorgen dat er steeds voldoende water is, van goede kwaliteit, voor alle gebruikers.
Ander aanvoer
De sleutel ligt in de aanvoerroutes voor zoetwater naar het Groene Hart. De watervoorziening kan efficiënter worden vormgegeven door water vanuit het Amsterdam Rijnkanaal en de Lek naar het Groene Hart te voeren. Dit is mogelijk door twee oude riviertjes, de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel en de Oude Rijn/Leidsche Rijn te reactiveren. Een structurele inzet van deze aanvoerroute biedt een oplossing voor het huidige innamepunt bij Gouda. Het innamepunt bij Gouda verzilt nu al in droogtesituaties, met als gevolg dat het innamepunt moet worden afgesloten. 
Trekvis
Extra toevoer van zoetwater naar de Zuidwestelijke Delta biedt nieuwe kansen voor ecologisch herstel van Volkerak, Haringvliet en Hollands Diep. Dat betekent dat bijvoorbeeld de Haringvlietsluizen vaker open zouden kunnen, wat weer meer kansen biedt voor trekvis als zalm en steur, die paaien in zoetwater, om deze barrière te passeren. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.