Vroege Vogels

Zoenende inktvissoort ontdekt

  •    •  
13-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gestreepte-octopus_Dave-Maass-Flickr.jpg

© Fotograaf: Dave Maass (Flickr Creative Commons)

Amerikaanse biologen hebben een nieuwe inktvissoort ontdekt die opvallend sociaal gedrag vertoont, zeker in vergelijking met soortgenoten. Deze gestreepte octopus die in de Stille Oceaan voorkomt, besluipt zijn prooi van achter en tikt het zachtjes op de schouder, waardoor het van schrik in zijn armen belandt. Tijdens de voortplanting leven de dieren een paar dagen samen, delen ze voedsel en lijken ze zelfs met elkaar te zoenen. De meeste mannelijke inktvissen bevruchten van een afstand, uit angst voor agressief of hongerig gedrag van de vrouwtjes.
Opvallende verschillen
Biologen van de Amerikaanse universiteit Berkeley hebben deze opvallende verschillen met soortgenoten ontdekt. Inktvissen zijn geen sociale dieren, maar deze gestreepte soort is gesignaleerd in een groep van zo’n veertig soortgenoten vlakbij de kust van Panama en Nicaragua.
Afwijkend
In de jaren zeventig is al melding gemaakt van deze soort, maar omdat het gedrag zo vreemd en afwijkend was, zijn de studies destijds terzijde geschoven. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.