Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoenen onder de maretak

  •  
23-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
780 keer bekeken
  •  
maretak_Marjos

© Maretak - Fotograaf Marjos

Mare is een ouderwets woord voor een kwelgeest. Het gebruik om enkele takjes boven de voordeur te hangen was in Nederland een manier om boze geesten af te weren. Vanuit Engeland waait nu de traditie over om elkaar te kussen onder de mistletoe, zoals maretak daar genoemd wordt. Letterlijk betekent mistletoe 'poep-op-een-tak'. Dat klinkt toch iets minder romantisch.
Halfparasiet
Door de eeuwen heen zijn mensen altijd al gefascineerd door de bijzondere groeiwijze van de maretak. De plant is een halfparasiet die als bolvormige struik in de kroon van een gastheer groeit. In de winter is de maretak goed te zien omdat de plant z'n groene blaadjes behoudt.
maretakken_pomona

© Maretak - Fotograaf Pomona

Fotograaf: pomona
De plant wordt effectief door vogels verspreidt. Vogels eten de witte, besachtige vruchten en poepen de onverteerbare zaden in de volgende boomkroon uit. De zaden hebben een zeer kleverige laag waardoor ze gemakkelijk in de oksel van een boomtak blijven plakken en ontkiemen. Het duurt bijna een jaar voordat de wortel van een kiemplantje zich een weg door de boom heeft geboord naar de sapstroom van zijn gastheer. Maretak wordt ook wel 'vogellijm' genoemd of zoals in het Engels 'poep-op-een-tak'.
maretak

© Bes van fotograaf doowi en kiemplant van natuurmanjak.

Mysterieuze waarde
De aparte leefwijze van de maretak heeft de plant een mysterieuze waarde gegeven. De oude Grieken hingen de maretak op tijdens festivals en Kelten oogstten de plant op rituele wijze om zo gebruik te maken van z'n helende werking. In de laatste honderd jaar is de belangstelling voor de maretak alleen maar toegenomen, met name als antikanker medicijn.
Rituelen, gebruiken en tradities zijn waardevol, maar let op: in Nederland is de maretak wettelijk beschermd! Koop dus een gekweekte vorm of verzin gewoon een andere reden om iemand te kussen.

Meer over:

kerstboom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.