Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zoektocht naar het paradijs

9 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jan_Wolkers_Siegfried_02.jpg

© Jan Wolkers Prijs - Bron Siegfried Woldhek

Nog vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2016 voor het beste Nederlandse natuurboek. Stuk voor stuk zijn het groene pareltjes. Vanaf deze zondag besteedt Vroege Vogels elke week aandacht aan een van deze genomineerde boeken, met mensen die erdoor geinspireerd zijn geraakt. Om te beginnen 'Zoektocht naar het paradijs' van Arita Baaijens.
Landschapsecoloog Bas Pedroli was zo geinspireerd door de verhalen van Arita Baaijens en haar boek dat hij deze zomer met haar en andere wetenschappers dezelfde reis maakte naar het Russische Altaigebergte, ofwel 'het paradijs', dat in het boek centraal staat. Pedroli vertelt wat we in Nederland kunnen leren van de manier waarop Altaibewoners met de natuur en het landschap omgaan. 

Fotowedstrijd: landschap

We mogen een exemplaar van 'Zoektocht naar het paradijs' van Arita Baaijens weggeven. De fotograaf die de mooiste landschapsfoto op onze site plaatst, krijgt het boek thuis gestuurd. 
*Deze wedstrijd is gesloten. Zondag 18 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Uitreiking

De Jan Wolkers Prijs wordt op zondag 16 oktober 2016 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het VARA Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit De Lakenhal in Leiden. De jury moest selecteren uit ruim 100 boeken: een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen. 
De vijf nominaties, in alfabetische volgorde op titel:
• Botanische Revolutie – Norbert Peeters
• De grutto – Albert Beintema
• Dit is mijn hof – Chris de Stoop
• In krabbengang door kreeftenboeken – Alex Alsemgeest en Charles Fransen
• Zoektocht naar het paradijs – Arita Baaijens
Bewaren

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar