Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zoeken naar zwartblauwe rapunzels

15 mei 2014
  •  
leestijd 2 minuten
zwartblauwe_rapunzel_-_wieger_poelstra_-_natuurbericht.jpg

© Fotograaf: Wieger Poelstra

In Drenthe komt de Zwartblauwe rapunzel nog in acht kilometerhokken voor. Dit blijkt uit een inventarisatie van een groep vrijwilligers die op 12 mei alle van oudsher bekende groeiplaatsen in het Drentsche Aa gebied hebben geactualiseerd. Hoewel ze de afgelopen decennia ook in Drenthe onmiskenbaar achteruit is gegaan, komen er nog steeds enkele grote rijkbloeiende populaties voor. Een beeld dat rooskleuriger is dan op voorhand werd ingeschat. Deze rijke groeiplaatsen zijn ondertussen van nationale betekenis en meer dan de moeite waard om te worden behouden.
Relatief gunstig in Drenthe
Vergeleken met de situatie in bijvoorbeeld Noord-Brabant, waar in 2013 niet meer dan 15 bloeiende planten stonden, is de situatie in Drenthe nog relatief gunstig. Binnen de grootste populaties vindt, gezien de aanwezigheid van kiemplanten, nog steeds verjonging plaats. De Drentse groeiplaatsen zijn daarmee inmiddels van nationale betekenis en meer dan de moeite waard om te worden behouden. Om dat doel te bereiken hebben FLORON, de Werkgroep Florakartering Drenthe en Staatsbosbeheer de handen ineengeslagen en een beschermingsplan opgesteld. Dit plan wordt, mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze het komende jaar uitgevoerd.
Staat deze plant er nog?
De situatie in Drenthe maakt duidelijk dat voor de bescherming van de Zwartblauwe rapunzel actuele gegevens onmisbaar zijn. Ook elders in Nederland is Zwartblauwe rapunzel de laatste jaren niet meer gezien, maar komt ze mogelijk nog wel voor. Help daarom mee om Zwartblauwe rapunzel op deze plaatsen terug te vinden. Een overzicht van te actualiseren groeiplaatsen staat op de kaart bij het project 'Staat deze plant er nog?'. Zolang Zwartblauwe rapunzel bloeit is het ook de komende weken nog goed zoeken naar deze geheimzinnige bloemen.
Tekst: Edwin Dijkhuis, FLORON ; Harry Offringa, Staatsbosbeheer en Ben Hoentjen, WFD
Bron: Natuurbericht

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.