Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoeken naar zwartblauwe rapunzels

  •  
15-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwartblauwe_rapunzel_-_wieger_poelstra_-_natuurbericht.jpg

© Fotograaf: Wieger Poelstra

In Drenthe komt de Zwartblauwe rapunzel nog in acht kilometerhokken voor. Dit blijkt uit een inventarisatie van een groep vrijwilligers die op 12 mei alle van oudsher bekende groeiplaatsen in het Drentsche Aa gebied hebben geactualiseerd. Hoewel ze de afgelopen decennia ook in Drenthe onmiskenbaar achteruit is gegaan, komen er nog steeds enkele grote rijkbloeiende populaties voor. Een beeld dat rooskleuriger is dan op voorhand werd ingeschat. Deze rijke groeiplaatsen zijn ondertussen van nationale betekenis en meer dan de moeite waard om te worden behouden.
Relatief gunstig in Drenthe
Vergeleken met de situatie in bijvoorbeeld Noord-Brabant, waar in 2013 niet meer dan 15 bloeiende planten stonden, is de situatie in Drenthe nog relatief gunstig. Binnen de grootste populaties vindt, gezien de aanwezigheid van kiemplanten, nog steeds verjonging plaats. De Drentse groeiplaatsen zijn daarmee inmiddels van nationale betekenis en meer dan de moeite waard om te worden behouden. Om dat doel te bereiken hebben FLORON, de Werkgroep Florakartering Drenthe en Staatsbosbeheer de handen ineengeslagen en een beschermingsplan opgesteld. Dit plan wordt, mede dankzij een financiële bijdrage van de Provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Tynaarlo en Aa en Hunze het komende jaar uitgevoerd.
Staat deze plant er nog?
De situatie in Drenthe maakt duidelijk dat voor de bescherming van de Zwartblauwe rapunzel actuele gegevens onmisbaar zijn. Ook elders in Nederland is Zwartblauwe rapunzel de laatste jaren niet meer gezien, maar komt ze mogelijk nog wel voor. Help daarom mee om Zwartblauwe rapunzel op deze plaatsen terug te vinden. Een overzicht van te actualiseren groeiplaatsen staat op de kaart bij het project 'Staat deze plant er nog?'. Zolang Zwartblauwe rapunzel bloeit is het ook de komende weken nog goed zoeken naar deze geheimzinnige bloemen.
Tekst: Edwin Dijkhuis, FLORON ; Harry Offringa, Staatsbosbeheer en Ben Hoentjen, WFD
Bron: Natuurbericht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor