Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoeken naar oude appel- en perenrassen

  •  
23-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
626 keer bekeken
  •  
IMG_20160913_103937770_HDR

© Maarten Vos van Natuurmonumenten en pomoloog Hennie Rossel bij een Bramley Seeling appelboom

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er nog maar enkele appel- en perenrassen in de winkel te vinden. Vroeger kwamen er in Nederland veel meer soorten voor.

Appels en peren

Praktisch alle appels en peren, zoals bijvoorbeeld Elstar, Golden Delicious en Jonagold en peren als Conference die we nu dagelijks consumeren zijn afkomstig uit de moderne, commerciële teelt op laagstam. Die zijn daardoor eenvoudig te plukken. Het zijn bovendien rassen die in gekoelde opslag lang goed blijven en bij de consument goed in de smaak vallen. Ze zijn vanwege de veel efficiëntere wijze van pluk relatief goedkoop te produceren. Onze appel komt overigens van origine helemaal niet in West Europa voor. Ze vindt haar oorsprong in Centraal-Azië (Kazachstan, Oezbekistan). Appel- en perenrassen hebben onze streken door de eeuwen heen bereikt via de handelsroutes vanuit Azië, de oude Grieken en vervolgens de Romeinen. Gedurende de eeuwen die volgden zijn hieruit vele nieuwe rassen ontstaan en/of middels veredeling en selectie door de mens gecreëerd.
Van oudsher werd er behalve door deels gespecialiseerde fruittelers, ook op landgoederen bij kastelen wel op commerciële schaal fruit geteeld. Al dit fruit was uitsluitend afkomstig van hoogstamteelt, waarbij de bomen in weilanden stonden waar ook het vee onder kon grazen. Praktisch geen van de oude fruitrassen die daarin destijds werden geteeld vinden we tegenwoordig nog terug in de winkel. Alleen de van oudsher geteelde stoofperen als St. Remy en Gieser Wildeman en de handpeer Conference treffen we tegenwoordig nog aan in de commerciële teelt.

Pomoloog

Hennie Rossel is een kenner van oude fruitrassen. Hij heeft zich toegelegd op het identificeren van oude, deels verloren gewaande appel- en perenrassen. Hij determineert o.a. in oude hoogstam-boomgaarden op oude landgoederen en probeert zoveel mogelijk van de oude rassen terug te vinden. Door deze opnieuw op te kweken in collectie-boomgaarden probeert hij deze voor de toekomst en dus ons nageslacht, te behouden. Daarnaast geeft hij ook snoei- en plantadvies, want aanplant en met name snoei van hoogstam-fruitbomen is een vak apart.
Meer informatie .

Meer over:

appel, peer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.