Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoeken naar drollen, een veldgids met een luchtje

  •  
30-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
478 keer bekeken
  •  
20181115_150824
Wie meer wil leren over diersporen kan niet om de net uitgekomen Veldgids Uitwerpselen heen want met voetafdrukken alleen kom je er niet. Er staan zoeksleutels in en veel afbeeldingen waarmee de meeste drollen en keutels vrij gemakkelijk te determineren zijn. 

Kenmerken

De keutels van roofdiertjes zijn vaak grijs of zwart en gedraaid met aan het eind een lange punt en ze bevatten uiteraard veel haren. De vorm is erg variabel, afhankelijk van het voedselaanbod. Bovendien kunnen ze stevig ruiken. Ze dienen dan ook vaak als geurtaal en worden dan op goed zichtbare plekjes als heuveltjes, boomstronken en soms midden op het pad gedeponeerd. Soms worden ze zelfs gemarkeerd met urine. Vooral de vos maakt hier goed gebruik van. Als een vos in het hol van een das wil gaan wonen, dan deponeert hij doodleuk zijn keutels, besprenkeld met urine voor de ingang van de dassenburcht. Deze stank is voor de das te gortig en hij ruimt het veld zodat de vos zijn intrek in de dassenburcht kan nemen.

Knaagdieren

De uitwerpselen van knaagdieren en reeën zijn vaak cilindrisch of rond. Konijnenkeutels zijn ongeveer 14 mm groot en ovaal. Meestal vind je alleen de droge vezelrijke poepjes, maar soms kom je vochtige, donkere keutels tegen. Deze natte poepjes worden normaal nog een keer ter vertering opgegeten. Hazenkeutels zijn wat groter dan die van een konijn en je treft die ook meer aan in open terrein. Ze zijn ook wat meer afgeplat. Een eekhoorntje maakt nog kleinere keuteltjes en die zijn volkomen rond. In de winter zijn de keutels van een haas, konijn of eekhoorn lichter van kleur dan in de zomer, omdat de dieren dan veel sappig voedsel eten
De Veldgids Uitwerpselen is een uitgave van Weylin Tracking.

Meer over:

uitwerpselen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.