Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoeken naar de pingo

  •  
18-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pingo_hippo_01.jpg
Tot nu toe was er niets bekend bij het RACM over pingo's op Wieringen. Geoloog Henk Weerts was dan ook opgetogen bij het zien van deze satellietfoto: dit leek warempel een echte pingo-ruine. Er op uit met kaarten en grondboren dus, om  deoorsprong van deze mysterieuze cirkel te achterhalen.
Wieringen is nog steeds terra incognita als het om pingo's gaat. Ook al is de bodem zo samengesteld, dat er makkelijk pingo's zouden kunnen zijn, tot nu toe is er geen systematisch onderzoek naar gedaan. Het zou dus een leuke ontdekking zijn als we hier de eerste vonden!
Het was even zoeken naar de cirkel, want het weiland was afgezet met hekken en alleen via de tuin van een particulier konden we daar komen. Gelukkkig bleek de dochter des huizes thuis en ook al had zij nooit van het fenomeen pingo gehoord, ze was wel bereid ons mee te nemen naar deze vreemde bult. Op weg ernaar toe vertelde zij ons vast dat haar vader daar een mooie vijver in had gegraven. Ai, dat maakte het vinden van overtuigend bewijs natuurlijk wel lastiger.
Een beetje tegen beter weten in voerde Henk Weerts toch wat grondboringen uit, eerst op de wal, daarna nog bij de vijverrand.  Keileem, zand, organisch materiaal, steentjes: het zat er allemaal in, maar helaas wel door elkaar gehusseld dankzij de graafwerkzaamheden voor de vijver.
Wellicht is hier dus een mooi archeologisch monument verdwenen, we zullen er nooit achterkomen. Maar het hád er een kunnen zijn en dat is toch een leuke gedachte.
Jeannette Parramore, verslaggever
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor