Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zoek mee naar niet zieke essen

25 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
esen
Essenbomen in Nederland worden massaal aangetast door de essentakziekte. Deze schimmel zorgt ervoor dat de boom verzwakt, en zo vatbaarder is voor andere ziektes. Tachtig procent van de essen is inmiddels aangetast, en het wordt steeds duidelijker dat de meeste essen de essentaksterfte niet gaan overleven. Maar er is een klein sprankje hoop: een klein aantal essen lijkt resistent tegen de ziekte. Het publiek kan meehelpen in de zoektocht naar de nog gezonde essen.

Landschap

In Nederland staat zo'n 13.000 hectare aan essen. De bomen staan vaak langs wegen in kilometerslange rijen en vormen zo een kenmerkend onderdeel van het Nederlandse landschap. De es staat op de derde plaats van meest aangeplante bomen, na de eik en de linde. Ook voor de biodiversiteit is de boom belangrijk, volgens een onderzoek zijn 100 soorten afhankelijk van de es.
Milouska bekijkt de gevolgen van de essentaksterfte in Groningen:

Schimmel

De ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel essenvlieskelkje, die zich gemakkelijk door de lucht verspreidt en zo de essen aantast. De schimmeldraden verstoppen de houtvaten van vooral jonge essentakken. Essen die zijn besmet met de ziekte kunnen zo hun blad verliezen en de takken kunnen afsterven. Ze zijn vatbaarder voor andere ziektes, waardoor bijvoorbeeld de wortels van de boom worden aangetast. Er is niet tegen te doen. De essentakziekte leidt tot grootschalige kap in het Nederlandse landschap.
In 2016 liep Vroege Vogels mee met het merken van zieke essen in Flevoland.

Meld de gezonde es

Het Centrum voor Genetisch Bronnen Nederland (CGN) roept de hulp van het publiek in om de es te redden. Door zieke essen, dode essen of gezonde essen te melden krijgt het CGN een overzicht van de (nog) gezonde bomen. Het doel is om minimaal 200 gezonde exemplaren zo snel mogelijk te vermeerderen en zo veilig te stellen. Onderzoekers van het CGN willen de bomen onder gecontroleerde omstandigheden in contact brengen met de schimmel, om uit te zoeken of de bomen niet vatbaar zijn voor de ziekte. Zo kunnen uiteindelijk essen die minder vatbaar zijn gekweekt en geplant worden.
Essen kunnen gemeld worden op   www.essentaksterfte.nu .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar