Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoek geloggerde klauwieren

  •  
07-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grauwe_klauwier_2.jpg
Onlangs werd op de Veluwe de eerste grauwe klauwier gevangen die als jonge vogel van een datalogger is voorzien. De gegevens van deze loggers leveren belangrijke kennis op voor het beschermen van de trekroutes van klauwieren.
Voor het eerst zal duidelijk worden hoe jonge, onervaren klauwieren trekken ten opzichte van hun ervaren volwassen soortgenoten. De verwachting is dat er enkele jongen met loggers zijn teruggekeerd, maar deze zijn in ieder geval niet teruggevonden op de plek waar ze uit het nest zijn gevlogen.
Hulp gevraagd
Om alle teruggekeerde grauwe klauwieren te ontdekken en vervolgens de loggers uit te kunnen lezen, is alle hulp welkom. De loggers zelf zijn zeer klein en niet of nauwelijks te zien. Veel eenvoudiger is het om op kleurringen te letten. De klauwieren met een logger hebben een speciale ringcombinatie gekregen: naast een metalen ring hebben ze alleen blauwe ringen om hun pootjes, waarvan één met een witte inscriptie.
Op de noordelijke Veluwe, in het Drents-Friese Wold en in en rondom het Bargerveen is de trefkans het grootst. De ouders zijn nu zeer actief aan het jagen om de bedelende jongen te voeren, wat de kans op waarneming sterk vergroot.
Hoe je geloggerde klauwieren kan melden lees je op Natuurbericht.nlNatuurbericht.nl
Tekst: Marijn Nijssen, Stichting Bargerveen & Stef Waasdorp, BSP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.