Vroege Vogels

Zoek de zwartblauwe rapunzel

  •  
23-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rapunzel_01.jpg
Op het gebied van wilde planten is 2014 het Jaar van de zwartblauwe rapunzel. FLORON heeft voor deze plant gekozen, omdat het een zeldzame soort is waar het niet zo goed mee lijkt te gaan: vorig jaar werden in de provincie Noord-Brabant nog maar 15 exemplaren aangetroffen. De soort is daar zelfs zo kritiek dat  enkele planten met de hand werden bestoven. Maar nu lijkt in Drenthe toch een grotere populatie voor te komen.
Oproep
FLORON is nog hard op zoek naar meldingen van andere plekken waar de zwartblauwe rapunzel staat. De oproep is: nu kijken, want mei/juni is de bloeitijd van de plant. Waarnemingen graag doorgeven aan rapunzel@floron.nl.
De plant wordt 20-80 cm hoog en heeft een donkerpaarsblauwe bloemkroon (soms fletsblauw en heel zelden wit). Je vindt de plant vooral op vochtige, voedselrijke grond in loofbossen en graslanden en langs beekjes en sloten. Kijk hier voor meer informatie.
rapunzel-2
Fotograaf: leentje59
Rapunzel-fotograaf-pomona
Fotograaf: pomona
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.