Vroege Vogels

Zo zogen zoogdieren

  •  
11-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
708 keer bekeken
  •  
zogendedelhertRS

© Zogend edelhert (Fotograaf: Bertie Weegerink)

Bij mensen ligt openbaar zogen nog redelijk in de taboesfeer, maar andere dieren hebben daar minder moeite mee. Elk zoogdier heeft borstklieren om hun jongen mee te voeden. Bij bijna alle zoogdieren drinkt het jong door aan de tepel te zuigen. We hebben wat mooie foto’s uit ons fotoarchief bij elkaar gezet.
zogendebeverratRS

© Jong van de beverrat drinkt bij moeder Fotograaf: o.w.zijlstra

Jong van de beverrat drinkt bij moeder (Fotograaf: o.w.zijlstra)
De plek van de tepel is afhankelijk van de manier van zogen. Bijvoorbeeld de tepels van de beverrat, die zitten op de zijkant van het lichaam in plaats van de buik. Op die manier kunnen de jongen drinken terwijl het vrouwtje in het water ligt. Bij primaten zitten de tepels in de borststreek, bij de armen in de buurt, zodat de moeder het kind makkelijk kan ondersteunen tijdens het drinken.
zogendezwijntjesRS

© zogende zwijntjes Fotograaf: Gert Paassen

Wilde zwijntjes lessen hun dorst (Fotograaf: Gert Paassen)
De hoeveelheid tepels bij moeder hangt vaak af van de hoeveelheid jongen die het dier per keer krijgt. Mensen en andere primaten hebben er twee, maar varkens kunnen wel tot 18 tepels hebben.
Het zoogdier dat de meeste jongen per keer krijgt, tot wel 32, is de tenrek uit Madagaskar. De jongen moeten het doen met ongeveer 12 tepels, maar er zijn ook wel eens tenreks geobserveerd die wel 29 tepels bezaten.
zogendevosjesRS

© zogende vosjes, Fotograaf: Anna Stelloo

Moedervos die haar welpen zoogt (Fotograaf: Anna Stelloo)
Vossenjongen krijgen alleen de eerste 4-7 weken van hun leven borstvoeding, waarna ze overstappen op een dieet van zelf gevangen insecten en wat hun moeder binnenbrengt uit de jacht. Primaten staan bekend om hun lange zoogtijd. Orang-oetans spannen hier de kroon: sommigen kunnen wel 8 jaar melk van hun moeder krijgen.
zogendeaapRS

© orang-oetan probeert het nog een keer Fotograaf: krister

Orang-oetan probeert het nog een keer, zou het al te laat zijn? (Fotograaf: krister)
Heb je ook een mooie natuurfoto gemaakt? Plaats deze dan op onze fotopagina . Kijk wel uit dat je de dieren niet verstoort.
Bronnen: Zoogdiervereniging, National Geographic, BBC Wildlife, Animal Diversity Web en Wikipedia

Meer over:

zoogdier, zogen, tepel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Cato2013
Cato201315 sep. 2019 - 17:34

ach, elke dag heeft 24 uur

bomendromer
bomendromer12 sep. 2019 - 12:21

Bij olifanten en beren zitten de tepels ook tussen de voorarmen.Belachelijk dat een mensdierenvrouw niet in het openbaar mag zogen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.