Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zo maak je de mooiste foto's van de wonderlijke witte wereld

  •  
11-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Roodborstje

© Roodborstje, fotograaf: theamaria

Een dikke laag sneeuw verandert de natuur in een wonderlijke witte wereld. Al die sneeuw levert naast files en vertraging in het openbaar vervoer ook mooie plaatjes op. Maar hoe leg je dit het beste vast?
Mooie foto's in de sneeuw maken blijft een uitdaging. Het lijkt altijd mooier in het echt dan op je camera, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met deze handige tips vergroot je de kans om wat je ziet te vertalen naar dat beeldschermpje. 
herten in sneeuw

© edelherten, fotograaf: Kathleen1970

Edelherten vechten in de sneeuw - Fotograaf Kathleen1970
Sneeuw is het mooist wanneer het net gestopt is met sneeuwen en er nog een mooie egale laag ligt. Je kan er dus het beste zo snel mogelijk bij zijn. Bedenk ook goed waar je je voeten plaatst. Wie weet verstoor je wel een prachtig plaatje met je eigen voetafdruk. 
IJsvogel in sneeuw

© IJsvogel in sneeuw, fotograaf: Ger_Hadem

IJsvogel in een sneeuwstorm - Fotograaf Ger_Hadem
Als je toch op pad gaat als het sneeuwt, gebruik dan een zonnekap voor je lens. Met zo'n lenzen kapje verklein je de kans van sneeuwvlokken op je lens aanzienlijk. Wanneer je geen zonnekap hebt kan je een handschoen of een plastic zakje boven je camera houden. Als je de camera even niet gebruik houdt hem dan zoveel mogelijk in een camera tas.
  Beukenbomen gehuld in een laagje sneeuw - Fotograaf Jeroen Gosse
Mooie sneeuwfoto's zitten hem vaak in contrast. Zoals je hieronder ziet steekt de kleurrijke vacht van de pimpelmees af tegen de sneeuw. De donkere takken op de foto hierboven bieden ook voldoende contrast voor een mooie foto. 
Pimpelmees in sneeuw

© Pimpelmees, fotograaf: amkeizer

Pimpelmees in het koude weer - Fotograaf amkeizer
Net als bij alle soorten van fotografie is geduld van groot belang. Om geduld te hebben in de sneeuw is het belangrijk om je goed te kleden. Zorg voor voldoende warme kleren, een stel handschoenen voor tussen het fotograferen door en ideaal wat warms te drinken om je op te warmen. 
Vink in een dikke laag sneeuw - Fotograaf SjanivanOphemert
Witbalans is van groot belang bij het fotograferen van sneeuw. De meeste camera's hebben een automatische witbalans functie. Deze kan al vaak goede dingen doen voor je foto maar kan in sommige gevallen foto's te blauw maken. De witbalans is ook handmatig aan te passen naar wat warmere kleuren waardoor de foto minder blauw wordt. Wanneer je camera een RAW functie heeft en je hiermee fotografeert maakt dat blauwige niet uit. Dan kan je thuis via een bewerkingsprogramma de witbalans achteraf doen. 
Bomenlaan gehuld in een dun laagje sneeuw - Fotograaf creatief
Ten slotte is het vooral belangrijk goed rond te kijken en creatief te blijven. Als je goed rondkijkt kan je op de gekste plekken de mooiste dingen zien. Het is daarom belangrijk niet de details over het hoofd te zien. Een tak met een laagje rijp of wat smeltend ijs kan al een mooie foto opleveren. 
Geniet niet alleen van alle winterse gezelligheid binnen maar trek vooral ook de natuur in. Wees wel voorzichtig tijdens het fotograferen, wandelen of spelen. Takken kunnen namelijk bezwijken onder het gewicht van grote hoeveelheden sneeuw en afbreken.  Plaats je mooiste winterfoto's op onze site. 

Meer over:

sneeuw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.