Vroege Vogels

Zo help je vogels de hitte door

  •  
24-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3252 keer bekeken
  •  
specht_14.jpg

© Grote bonte specht heeft dorst. Fotograaf: maydana

Niet alleen wij, mensen, hebben het soms moeilijk met deze zomerhitte, maar de dieren, zoals vogels, natuurlijk ook. Met een paar simpele tips kun je de vogels in je tuin helpen de hitte door te komen.
Vogels die in het wild leven, kunnen prima tegen de hitte. Maar op sommige plekken zijn de omstandigheden minder natuurlijk waardoor de hulp van mensen welkom is. Zo kan het in steden veel warmer worden dan daarbuiten.

Water

Help de vogels door een schaal met water neer te zetten. Ververs het water dagelijks. Zo kunnen de vogels lekker drinken en badderen. Zet de waterbak op een veilige plek zodat bijvoorbeeld katten er niet bij kunnen.

Schaduw

Ook kun je helpen door schaduw te maken voor de nestkasten in je tuin. Een nestkast die in de volle zon hangt, is geen goed nieuws voor de jongen die er nog in kunnen zitten. De extreme hitte kan ze fataal worden.
Door bijvoorbeeld een paraplu of laken boven de kast te hangen, maak je schaduw. Doe dit wel snel en voorzichtig zodat de vogels niet te veel worden verstoord. Hang de nestkast ook niet opeens op een andere plek.

Meelwormen

Verder kun je de vogels helpen door ze bij te voeren met meelwormen. Die bevatten gezonde eiwitten net als de andere insecten die vogels eten. Ouders van jonge vogels hoeven dan minder hard te werken om insecten te zoeken voor hun kroost.

Oververhitte vogels

Wanneer een vogel het warm heeft, zit hij vaak met gespreide veren en open snavel te hijgen op de grond. Zo probeert hij via zijn tong en bek vocht te verdampen. Wanneer de vogel er lusteloos uit ziet, kan het zijn dat hij oververhit is.
Maar een vogel in deze houding hoeft niet per se oververhit te zijn. Soms zitten vogels met hun gespreide vleugels vol in de zon om parasieten kwijt te raken. Vliegt hij weg zodra je in de buurt komt? Dan is hij niet oververhit en lusteloos.
merel warm

© Fotograaf: JohanScholtens

Merel met gespreide vleugels, Fotograaf: JohanScholtens
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

hitte, vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

a.jonkers
a.jonkers28 jul. 2019 - 17:49

Bij de volgende hittegolf ben ik van plan om in het water voor de vogels koelelementen te leggen. Het drinkwater voor de vogels blijft dan waarschijnlijk toch iets langer te drinken. In de winkels zijn ook plastic ijsblokjes te koop. Of gewoon ijsblokjes kan natuurlijk ook.

pejomaba
pejomaba25 jul. 2019 - 10:23

In Universeelvoer en kippen muesli  zitten ook kleine beestjes, vlokreeftjes geloof ik.  Op die manier krijgen ze toch ook eiwitten binnen? Het voer van Vivara is  misschien goed, maar ook erg duur en daardoor niet de oplossing voor iedereen die van vogels houdt. Wil je persé verse meelwormen voeren dan kan je die ook makkelijk zelf houden in een grote met horrengaas afsluitbare glazen pot met snippers keukenpapier en een laag zemelen. In die pot doe je een handje gekochte (levende) meelwormen doe er om de dag bijv. een schijf sinaasappel en appel in en ververs alles minstens een keer per week. Ook de (bruine)poppen kunnen gevoerd worden.

1 Reactie
dokun
dokun25 jul. 2019 - 20:56

Vivara is echt duur geworden met hun meelwormen dat klopt. Er was een grote brand bij hun leverancier, daarna zijn de meelwormen (als ze al leveren) bij hun drie keer duurder geworden als voorheen. Ik koop nu elke maand 4 kilo voor €35 bij https://www.insectonline.eu  . Zelf een constante hoeveelheid meelwormen kweken lijkt makkelijk maar dat valt best wel heel erg tegen. Vooral als de temperatuur zo hoog is als nu. De geur is ook niet zo prettig... Als ik ze binnen krijg doe ik ze in de koelkast. Doe ongeveer 400gram in een bak met voer (zemelen,brood, restfruit en groente). Na het voeren aan de vogels doe ik weer wat vanuit de koelkast in de bak met voer...

JokeBitter
JokeBitter24 jul. 2019 - 18:34

"heel goed om te weten,dank voor de uitleg en al helemaal nu met deze warmte,,,

dokun
dokun24 jul. 2019 - 15:09

Wij voeren al jaren meelwormen aan onze tuinvogels. Maar juist met warm en heet weer is het erg moeilijk om goede meelwormen te kopen. De bij uitstek geschikte webshop om voer voor o.a. tuinvogels te kopen (Vivara) verkoopt vanaf halverwege de lente t/m einde zomer geen meelwormen als het weer boven de 20 graden komt. Nou dat is natuurlijk erg vervelend en zou op te lossen zijn met een koelelement.  Andere meelwormen leveranciers zijn soms minder moeilijk maar dan is de kwaliteit minder als bij Vivara.  Dus ja, het advies om nu meelwormen te gaan geven is aardig maar bijna onuitvoerbaar...  :(

2 Reacties
Rosa888
Rosa88824 jul. 2019 - 23:01

Bij Pets Place in de webshop zijn deze nog steeds te koop. Voer ze al maanden hier en nu smullen ze er ook met de hitte. Daarnaast ook water nu staan.

dokun
dokun25 jul. 2019 - 20:48

Thanks! Ik zie ze nu ook niet daar..  Wij voeren elke maand 4 kilo meelwormen. Ik koop ze sinds Vivara zo lastig (en erg duur) is geworden bij een ander. Daar betaal ik voor 4 kilo €35 . Dan zijn ze nog wel een beetje klein maar voer ik ze gewoon een paar dagen tot ze groot en dik zijn.  Groot en dik daar houden de vogels van...  lol

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.