Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zo apen zo mensen: ontdek de aap in jezelf

  •  
04-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
naturalis_aap.jpg
Vanaf 12 oktober tot en met 24 augustus herken je bij Naturalis in Leiden de aap in jezelf in de nieuwe tentoonstelling Zo apen zo mensen. Een speelse en interactieve tentoonstelling over apen, mensen en hun sociaal gedrag. Niet alleen de kleine verschillen, maar ook de grote overeenkomsten tussen mens en aap worden zichtbaar gemaakt aan de hand van herkenbare voorbeelden. Zo hebben apen ook rechtvaardigheidsgevoel, werken ze samen en troosten ze elkaar.
Bij binnenkomst in de tentoonstelling maak je kennis met je mede-aap. 101 verschillende apen en halfapen kijken je vanuit de boomtoppen aan. Deze bijzonder uitgebreide verzameling heeft daarmee al direct een sterke aantrekkingskracht op de bezoeker. Primaten, de groep waartoe mensen, apen en halfapen behoort, zijn niet alleen verschillend van uiterlijk, maar verschillen ook in hun manier van samenleven. In Zo apen zo mensen maak je kennis met alle verschillende samenlevingsvormen en het sociale gedrag binnen de groepen.
Ook apen zijn sociaal
Door te kijken, lezen, begrijpen en vooral veel te doen, wordt de bezoeker meegenomen in de belangrijkste themas van aap en mens. Ontdek hoe hiërarchie werkt in het politiepettenspel Baas boven baas, hoe we samenwerken, inleven en communiceren. De laatste twee zijn essentieel om in een groep samen te kunnen leven. Communiceren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld aan de hand van gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. In Zo apen zo mensen kun je testen of jij Bokito had begrepen.
Ook apen werken samen
Van belangeloos samenwerken, wat vaak in familieverband gebeurt, tot ingewikkelde samenwerkingsverbanden als coalitievorming. Net als in de mensenwereld spelen begrippen als vertrouwen, reputatie, beloning en straffen in de apenwereld een rol. Ontdek door middel van het bananenspel in de tentoonstelling of je vooral in eigen belang handelt of in een groter maatschappelijk belang. En ben jij op jezelf of een groepsdier?
Apen zijn dus net mensen. Of zijn mensen net apen? Naturalis houdt je in Zo apen zo mensen een spiegel voor.
Bron: Naturalis

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.