Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Zit er gif in katjes?

5 apr 2012
  •  
leestijd 1 minuut
Neonicotinen zijn bestrijdingsmiddelen die langzaam afbreken. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen graag weten of dat gif onbedoeld ook in wilde planten terecht komt, zoals wilgenkatjes.
De neonicotinen, zoals het gif imidacloprid, zitten in de beklaagdenbank rond de mysterieuze bijensterfte. Recent onderzoek laat zien dat ook hele lage concentraties van het gif bijen en hommels kunnen aantasten.
Als de bijen uit hun winterrust ontwaken, zijn wilgenkatjes een belangrijke bron van stuifmeel. Vandaar dat de onderzoekers speciaal willen weten of het hardnekkige gif zich ook ophoopt in wilgen.
Het onderzoek is een samenwerking tussen de werkgroep 'Systemische pesticiden' van IUCN en de Universiteit Utrecht, en wordt gefinancierd door de Triodos Foundation . Studenten milieukunde doen als vrijwilligers ook het veldwerk onder leiding van (op de foto) onderzoekers Dominique Noome en Jeroen van der Sluijs.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's