Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zingende bruine sprinkhaan | Zelf Geschoten

  •  
19-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
632 keer bekeken
  •  

"Hier zie je mooi hoe een bruine sprinkhaan dat mooie geluid maakt wat je in de zomer telkens uit het gras hoort komen," aldus Tom van den Berge, die dit filmpje opstuurt.

De bruine sprinkhaan heeft een sterk gevlekt, bruin maar soms groen lichaam. De achterlijfspunt is meestal rood gekleurd, zowel bij de mannetjes als de vrouwtjes. Mannetjes worden twaalf tot zeventien millimeter lang, vrouwtjes zijn wat groter dan dat en kunnen achttien tot vijfentwintig millimeter lang worden.

De bruine sprinkhaan is in heel Europa een algemene soort en komt overal in Nederland voor. Je kan hem tegen komen in wegbermen in de stad tot open plekken in het bos en graslanden. De bruine sprinkhaan heeft niet echt een voorkeur, dus je kan hem overal tegenkomen.

De sprinkhaan ratelt graag. Dat doet hij in de zon. Dat ratelen heet officieel striduleren: door lichaamsdelen (bij de sprinkhaan de achterpoten en vleugels) langs elkaar te laten strijken, wordt er een kenmerkend geluid gemaakt.

bruine_sprinkhaan_5b9598cd7037e_medium

De bruine sprinkhaan

© meerti

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.