Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zilte landbouw de toekomst?

23 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Aardappelen.jpg
Wereldwijd is al meer dan een miljard hectare landbouwgrond te zout om er gewassen op te laten groeien. Het zijn vooral kustgebieden, die verzilten omdat zout water steeds verder het land binnendringt. Als gevolg van de verwachte zeespiegelstijging dreigt in de toekomst nog veel meer landbouwgrond ongeschikt te worden.

Zilte landbouwprojecten

Daarom wordt er op verschillende plekken in de wereld onderzoek gedaan naar zilte gewassen. Zo ook op Texel, waar boer Marc van Rijsselberghe al jaren experimenteert met zouttolerante aardappelen. Onlangs is in Nederland misschien wel het grootste zilte landbouwproject van Europa gestart. Nabij het Groningse Delfzijl wordt straks volop geëxperimenteerd met verschillende gewassen.
Het project is een samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en wetenschappers uit verschillende landen. Initiatiefnemer is hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga, die binnen de Waddenacademie al langer bezig is met zilte landbouw. Naast aardappels zijn er ook plannen voor experimenten met zilte wortels, en andere groentes, maar ook granen als gerst en haver.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar