Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zijn spooronderdelen van hergebruikt plastic duurzaam?

8 sep 2020
  •  
leestijd 1 minuten
rails_pixabay spoor

© Pixabay

Spoorbeheerder ProRail gaat onderzoeken of de zogeheten dwarsliggers op het spoor kunnen worden vervangen door een duurzamere variant. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uit onderzoek geconcludeerd dat dwarsliggers van hergebruikt plastic en zwavelbeton duurzamer zijn dan de huidige exemplaren van cementbeton. Dwarsliggers zijn de onderdelen die dwars onder de treinrails liggen.

Jaarlijks vervangt ProRail 200.000 van deze elementen. Het RIVM vergeleek verschillende alternatieven op het gebied van duurzaamheid en veiligheid voor het milieu. Voor de oorspronkelijke houten dwarsliggers was bijvoorbeeld veel land nodig om het materiaal op te produceren. Bij het maken van de nieuwere cementen exemplaren komt veel CO2 vrij. De CO2-uitstoot is bij de plastic variant lager dan bij de huidige van beton.

ProRail laat weten eerst het duurzame alternatief zelf verder te onderzoeken, alvorens het in de praktijk te gebruiken.

Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.