Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zijn er door de droogte minder bodemdieren?

  •  
24-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
zager worm zeeduizendpoot

© Veelkleurige zeeduizendpoot - NIOZ

Van 25 september tot en met 7 oktober is het tijd voor een grote editie van de landelijke Bodemdierendagen. Iedereen kan meehelpen om samen te ontdekken hoe het met dat belangrijke maar onderbelichte bodemleven gaat. Je hoeft niet ver weg: het kan in de eigen tuin, het park om de hoek of op het schoolplein.  


De herfst is de perfecte jaargetijde om het bodemleven onder onze voeten te onderzoeken. Hoe ‘bodemdiervriendelijk’ zijn we in ons land? Welke dieren komen het meeste voor en staan straks in de Bodemdieren Top 3? De meeste bodemdieren zijn klein, maar toch belangrijk in hun daden. Zij houden de bodem gezond en dat is onmisbaar voor de natuur in steden en dorpen. Zo ruimen ze de herfstbladeren voor ons op en zetten die om in voedsel voor de planten van volgend jaar.

Resultaten en de droogte 

De resultaten van de afgelopen vijf jaar laten al het nodige zien. “Verder heeft het weer veel invloed op het succes en de activiteit van bodemdieren,” stelt bodemonderzoeker en organisator Gerard Korthals. In het natte 2017 grepen de spinachtigen bijvoorbeeld de macht, terwijl er in het hete droge 2018 veel pissebedden en weer weinig naaktslakken waren. “Vooral in de zeer droge jaren is het tuintype en het soort onderhoud van groot belang voor de overleving van bodemdieren in de stad.” Als de waarnemingen elk jaar gedaan worden, geven ze op de lange termijn inzicht in veranderingen van de gezondheid van onze bodem en daarmee van de hele natuur.

De Bodemdierendagen zijn een citizen science-project met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centrum voor Bodemecologie (CSE) als hoofdorganisatoren, waaraan iedereen in Nederland kan bijdragen. Bodemdieren-experts van NIOO, Wageningen UR en Vrije Universiteit Amsterdam stelden daarvoor de zoekkaart samen.

Bron: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.