Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ziekte bedreigt zeer zeldzame Iberische lynx

  •  
09-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
bnlhjkn.JPG
De Iberische lynx, een van de zeldzaamste katachtigen ter wereld, heeft met een nieuwe bedreiging te maken. Een chronische nierziekte heeft de levens geëist van drie dieren die deel uitmaakten van een groep die in Spanje in gevangenschap wordt gehouden.
De Spaanse krant El País meldde dinsdag op gezag van milieuambtenaren in de zuidelijke regio Andalusië dat drie van de 72 Iberische lynxen in Spaanse fokcentra door een nierinfectie zijn omgekomen. Van de overige dieren in de fokcentra toont ruim een derde symptomen van de ziekte.
Dierenartsen en andere deskundigen proberen te achterhalen waar de infectie vandaan komt. Ook onderzoeken ze op welke manier zieke dieren het best kunnen worden behandeld en studeren ze op maatregelen om nieuwe besmettingen te voorkomen.
De Iberische lynx is een van de meest bedreigde katachtige diersoorten in de wereld. Van de elfhonderd dieren die rond 1980 nog in het wild in Spanje leefden, waren in 2000 nog maximaal honderd volwassen dieren over. Anderhalf jaar geleden schatte het WWF-Spanje (het Spaanse Wereld Natuur Fonds) het aantal volwassen Iberische lynxen in het wild op maximaal 180, waarvan veertig vrouwtjes die nog drachtig kunnen worden.
De Iberische lynx leeft in het zuiden van Spanje in de bergachtige streken van de Sierra de Andújar en in de natte natuurgebieden van Coto Doñana aan de Atlantische kust. In de Sierra de Andújar is de situatie van de Iberische lynx in de afgelopen jaren verbeterd, onder meer door het aanpassen van de infrastructuur ten gunste van het roofdier en doordat er meer prooidieren beschikbaar zijn. In de Coto Doñana wordt het leefgebied van de Iberische lynx nog altijd ernstig bedreigd. Door de aanleg van wegen is het leefgebied van de dieren versnipperd en lopen ze meer risico's te worden aangereden.
In 2003 is begonnen met een programma dat als doel heeft in fokcentra geboren Iberische lynxen in het wild uit te zetten in Spanje en Portugal.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.