Vroege Vogels

Ziekenhuizen, musea en universiteiten kopen kolenstroom

  •  
27-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ziekenhuis

© Ziekenhuis - Bron: Pixabay

Bijna driekwart van de Nederlandse musea, ziekenhuizen en universiteiten koopt kolenstroom, blijkt uit een rondgang van Greenpeace. Slechts een kwart van de 35 instellingen is in de afgelopen jaren omgeschakeld naar schone stroom, vooral afkomstig van wind en zon. Met deze score lopen deze (semi-)publieke instellingen achter bij bijvoorbeeld gemeenten, waarvan al meer dan de helft echt groene stroom koopt.

Vooral ziekenhuizen zijn minder groen

Van de grote musea gaven het Van Gogh Museum, NEMO, Scheepvaartmuseum en Spoorwegmuseumbevindt aan groene stroom te gebruiken (50% van het totaal). Daarna komen de universiteiten: TU Delft, Universiteit Utrecht en Nyenrode (19%). Slechts één van de 15 onderzochte ziekenhuizen, het HagaZiekenhuis uit Den Haag, koopt écht groene stroom, al zijn er wel een paar anderen die dat gaan veranderen. Opvallend is dat liefst 40% van de ziekenhuizen weigerde mee te werken aan het onderzoek.
“Dat ziekenhuizen nog kolenstroom kopen is bizar", aldus campagneleider klimaat en energie Joris Wijnhoven van Greenpeace, "kolenstook zorgt voor ongezonde lucht. Dat raakt direct hun patiënten. Daar heb je als ziekenhuis verantwoording over af te leggen."

Niet altijd onwil

Veel instellingen wassen die stroom via hun stroomleverancier groen door de aankoop van groencertificaten (Garanties van Oorsprong). Vaak zijn ze zich daar niet eens van bewust.
Wijnhoven: “Greenpeace zou graag zien dat publieke instellingen, maar ook bedrijven en burgers groene stroom kopen bij een stroomleverancier die voorop loopt in de energierevolutie. Daarbij gaat het vooral om stroom uit wind en zon, voorzien van een certificaat. Nu kopen ze dikwijls kolenstroom die achteraf is groengewassen door er waterkracht of windcertificaten op te plakken. Maar uiteindelijk blijft het vieze kolenstroom."

Actie

De komende maanden helpt Greenpeace mensen in de eigen leefomgeving in actie te komen om de stroominkoop van scholen, sportclubs, kerken en theaters te vergroenen. Vorig jaar leidde een soortgelijk actie bij Nederlandse gemeenten ertoe dat meer dan 50 gemeenten toezegden hun stroomcontract te vergroenen.

Opzet van het Onderzoek

Greenpeace vroeg de grootste ziekenhuizen, musea en universiteiten bij welke leverancier zij stroom kopen, of die stroom voorzien is van groencertificaten (Garanties van Oorsprong) en zo ja van welke bron en uit welk land. Non-respondenten werden allemaal een tweede keer benaderd, uiteindelijk werkte ruim tweederde van de ondervraagden (35 van de 48) mee aan het onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.