Vroege Vogels

Zieke kastanjes bij Hofvijver gekapt

  •  
04-11-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_131226.jpg
De gemeente Den Haag gaat vrijdag vijftien ernstig zieke kastanjebomen kappen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Vier van de majestueuze bomen staan aan de Korte Vijverberg en bepalen al sinds jaar en dag het straatbeeld van de Hofvijver en het torentje van de minister-president.
De bomen zijn onherstelbaar aangetast door de kastanjebloedingsziekte. Op advies van een werkgroep, gefinancierd door het ministerie van Landbouw, worden nu vijftien bomen gekapt. De komende maanden gaat de gemeente nog eens dertig andere zieke bomen verwijderen.
De bloedingsziekte werd in 2002 voor het eerst geconstateerd. Inmiddels is landelijk een derde van alle kastanjebomen of wilde kastanjes aangetast. Vooral de provincie Zuid-Holland is met 41 procent zwaar getroffen. In september bleek dat in Den Haag in een halfjaar tijd het aantal aangetaste bomen is toegenomen van zestig naar 243.
Uit onderzoek van de werkgroep blijkt dat een bacterie-infectie mogelijk de boosdoener is. Het tast de bast aan. Die laat los, waardoor ongedierte eronder kan kruipen. Een boom kan binnen twee tot drie maanden dood gaan. Dikkere bomen, van 20 centimeter en meer, blijken vaker en zwaarder aangetast dan dunnere.
De eindrapportage van werkgroep Aesculaap, waar deskundigen van Wageningen Universiteit, de Plantenziektenkundige Dienst en bureau Alterra zitten, wordt rond 15 november verwacht. Een remedie is vooralsnog niet voorhanden, zo liet een woordvoerder van de werkgroep vrijdag weten. Minister Veerman van Landbouw moet beslissen of er een vervolgonderzoek komt.
De gemeente Den Haag heeft omwonenden van de te kappen bomen op de hoogte gebracht.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.