Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zieke essen blessen

22 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuten
essenvlieskelkje.jpg
Voor de vijfde keer op rij worden 10.000 zieke essen in het Kuinderbos gekapt, want de essenziekte grijpt nog steeds om zich heen. De bomen worden van te voren geblest, dwz van een merk voorzien. Een blauw merk betekent laten staan, oranje betekent kappen.
De essentaksterfte treft Flevoland behoorlijk. Op de vroegere zeebodem zijn in het verleden grote aantallen essen geplant. In het Kuinderbos bijvoorbeeld 160 hectare. Boswachter Harco Bergman is voor het vijfde jaar zo'n tienduizend zieke bomen aan het blessen, dat wil zeggen met een spuitbus een kleurtje gegeven ten teken dat de zaag in die bomen kan. Het zijn de bomen die het ernstigst zijn aangetast door de essentaksterfte.
Zo'n twintig jaar geleden begonnen in het oosten van Polen plotseling op grote schaal Essen (Fraxinus excelsior) af te sterven. Pas vijf jaar geleden werd de ziekte die hiervoor verantwoordelijk was geïdentificeerd. Ze kreeg de naam Chalara fraxinea. De ziekteverwekker bestaat uit schimmeldraden, die de takken van vooral jonge bomen door verstopping van de houtvaten doet afsterven. Ze vermenigvuldigt zich door middel van conidiën (asexuele sporen). Het ziektebeeld bij deze bomen lijkt sterk op dat van een andere schimmelziekte, de iepziekte, waarbij alle bladeren van grote takken plotseling verwelken en grote delen van de kroon afsterven.

Meer over:

bomen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar