Vroege Vogels

Zicht op langer leven door schone lucht

  •  
19-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oude_mensen.jpg
Overleg over nieuwe normen voor stof in Europa nadert dinsdag een climax. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen zoeken een compromis.
De stoffige lucht is momenteel een probleem in Europa. Gemiddeld sterven Europeanen negen maanden te vroeg door de vuile lucht, vooral bij snelwegen. Maar EU-landen zijn terughoudend om hun industrie te strenge eisen op te leggen.
Het overleg dinsdag in Brussel spitst zich toe op grote vervuilers als schepen en vrachtwagens, evenals op de normen voor de Europese lucht. ,,Ons voorstel is de norm voor de kleinste stofdeeltjes van 2,5 micrometer te beperken tot 20 deeltjes per kuub in 2015'', zegt onderhandelaarster Dorette Corbey (PvdA) namens het Europees Parlement. ,,Dat scheelt iedere Europeaan gemiddeld 4,5 maand van zijn leven.''
De gezamenlijke EU-landen willen de norm op 25 deeltjes stellen in 2015. Dat zou weinig effect hebben op de levensduur van Europanen. Die norm zou ook niet-bindend hoeven te zijn voor landen.
De Nederlandse regering heeft zich lang verzet tegen strenge bindende regels voor luchtkwaliteit. Het vreesde dat bouwprojecten zoals nieuwe snelwegen niet van de grond zouden komen als die meer luchtvervuiling geven.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.