Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeven ziekenhuizen bannen plofkip

  •  
22-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
plofkip_23.jpg
Zeven regionale ziekenhuizen stoppen met het serveren van plofkip, zo lieten zij weten aan Wakker Dier. Eerder al maakten alle academische en negen grote regionale ziekenhuizen bekend van de plofkip af te (willen) gaan vanwege het slechte dierenwelzijn en het hoge antibioticagebruik bij plofkip. De zwakke doorgefokte plofkip krijgt namelijk veel meer antibiotica in haar korte leven van zes weken dan gezondere kippen met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren.
Antibioticaresistentie
Wakker Dier wil dat alle gezondheidsinstituten in Nederland omschakelen naar beter vlees. Want door te kiezen voor diervriendelijk vlees voor patiënten en bezoekers, pakken ziekenhuizen het probleem van antibioticaresistentie bij de bron aan. Minister Schippers schrijft dat detailhandel, horeca en catering kunnen bijdragen aan de oplossing van dit probleem door te kiezen voor duurzaam vlees. Juist voor de catering in ziekenhuizen is dit een logische stap.
Antibiotica bij kip
Plofkip is het meest gehouden dier in Nederland. Het is het gangbare vleeskuiken dat rond 6 weken naar de slacht gaat en dan al ruim 2 kilo weegt. Ongeveer de helft van de jonge kuikens is kreupel door de snelle groei, overgewicht en leven in de eigen poep. Door de explosieve groei zijn ze vatbaar voor ziektes en krijgen plofkippen veel preventieve antibiotica.
Volgens recent onderzoek van Universiteit Wageningen bij honderden pluimveebedrijven, kreeg een plofkip in de periode van april 2011 tot april 2012 25,8 dagdoseringen antibiotica per dierjaar. De onderzochte 1-sterkippen kregen in die periode slechts 3,7 dagdoseringen. Dat is maar liefst 85 procent minder [WUR 2012]. Hoewel het antibioticagebruik - op aandringen van overheid en RIVM – al flink is terug gedrongen, krijgt een plofkip nog steeds vele malen meer antibiotica dan sterkippen.
Gezonder
Kippen met één Beter Leven ster groeien langzamer en hebben daardoor veel minder last van de welzijnsproblemen waar plofkippen mee kampen, zoals kreupelheid, gewrichtspijn en voetzweren. Ook hebben deze kippen meer ruimte, daglicht en een overdekte uitloop met frisse lucht. Ze krijgen veel minder antibiotica toegediend, omdat ze simpelweg gezonder zijn en het niet nodig hebben. Bij biologische kip is antibiotica-gebruik aan strenge regels gebonden – zij bleken in bovengenoemd onderzoek nog minder antibiotica te krijgen.
Bacteriën
Hoog antibioticagebruik stimuleert het ontstaan van resistente bacteriën, zoals EBSL en MRSA. Meerdere resistente bacteriën vonden hun oorsprong gedeeltelijk in de vee-industrie. Deze bacteriën zijn een directe bedreiging voor de volksgezondheid. Onderzoek wijst uit dat de dieren in de gangbare veehouderij een reservoir zijn van multiresistente bacteriën. De resistente bacteriën zijn onder andere terug te vinden op vlees, zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond. Op 99,3 procent van al het kippenvlees troffen zij ESBL-bacteriën aan. Vlees van pluimvee wordt zelfs beschouwd als de meest waarschijnlijke manier van overdracht van deze bacteriën op de mens.
Ziekenhuizen
Dit is gemakkelijk te voorkomen door het vlees goed te verhitten. Maar toch heeft het Universitair Medisch Centrum Utrecht bewijs gevonden dat er een verband is tussen het eten van met ESBL-bacteriën besmet kippenvlees en het vóórkomen van de bacterie bij mensen. Wakker Dier vindt het logisch dat ziekenhuizen het probleem met resistente bacteriën bij de bron aanpakken: namelijk door kip in te kopen die minder antibiotica krijgt. Daarmee dragen de ziekenhuizen bij aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de vee-industrie en helpen zij mee meer resistentie te voorkomen.
 
Vee-industrie
Niet alleen in de plofkip-industrie wordt veel antibiotica gebruikt. In Nederland werd in 2012 244 ton antibiotica gebruikt bij dieren, voornamelijk in de vee-industrie. Kalfjes lijden aan stress en verminderde weerstand door gescheiden te worden van de moeder en het gesleep tussen bedrijven. Melkkoeien hebben vaak last van uierontstekingen door de hoge melkproductie en de hoge infectiedruk op stal. Biggen worden te abrupt en te vroeg bij de moeder weggehaald wat leidt tot speendiarree. Bij alle diersoorten is er een hoge infectiedruk doordat veel dieren bij elkaar leven, vaak levend in hun eigen uitwerpselen. In plaats van de leefomstandigheden te verbeteren, worden deze problemen aangepakt met antibiotica, met alle gevolgen van dien.
Diervriendelijk
De werkelijke oplossing, vindt Wakker Dier, is toewerken naar een diervriendelijkere veehouderij met robuustere dieren die minder antibiotica nodig hebben.
Bron: Wakker Dier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.