Vroege Vogels

Zeug werpt recordaantal biggen (29)

  •  
20-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Een zeug op een boerderij in het Groningse Bellingwolde heeft in één worp maar liefst 29 biggen ter wereld gebracht. Dat heeft bedrijfsleidster A. Sluiter maandag bekendgemaakt. Gemiddeld krijgt een varken ongeveer elf biggetjes per worp.
Vijf van de 29 varkentjes werden dood geboren. De rest is kerngezond. Sluiter kan de bijzondere geboorte niet verklaren. De moeder van de biggetjes stond volgens haar zelfs op de nominatie voor het slachthuis. ,,De zeug was een aantal keren zonder resultaat gedekt. Dan is het in een boerenbedrijf toch echt jammer, maar helaas.'' Ze is blij dat van de slacht is afgezien toen de zeug toch drachtig bleek. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt'', jubelde Sluiter.
Varkensexpert L. den Hartog van de Universiteit van Wageningen staat versteld. Hij heeft nog nooit gehoord van een varken dat in één keer zoveel biggetjes op de wereld zette. ,,Dit is heel bijzonder.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.