Vroege Vogels

Zet vlinders het huis uit!

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
524 keer bekeken
  •  
kleine_vos_bij_kars.jpg

© Kleine vos bij Kars Veling

De meeste vlinders zijn of gaan nu in winterrust. Sommige soorten doen dat als vlinder en kiezen daarvoor een plekje binnenshuis: geen goede zaak!

Vlinders die een winterslaap houden

Iedere vlindersoort kiest een strategie (of ei, of rups, of pop, of vlinder) om te overwinteren en kunnen daarmee optimaal een koude periode overleven. Zo maakt een dagpauwoog of een kleine vos als vlinder een winterslaap en zoekt daarvoor ook regelmatig plekjes in huis. Als het buiten kouder wordt, zullen we steeds meer gaan stoken. Dan zijn die plekken die tot voor kort donker en koel waren, opeens warm en wordt de winterslaap van de vlinder onderbroken. Het ‘ontwaken’ uit die slaap is een proces dat heel veel energie kost, en dat betekent dat de vlinders uitgeput raken en zeker het voorjaar niet zullen halen.

Zet de vlinder je huis uit

Het is dan ook het beste om vlinders die je nu in huis vindt, voorzichtig op te pakken en naar een koude, in ieder geval onverwarmde, plek te zetten. Dat oppakken kun je het best doen met de dichtgeklapte vleugels tussen wijs- en middelvinger (waarmee je het V-teken maakt). Op deze manier kun je ze stevig vastpakken zonder dat je ze beschadigd.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

vlinders
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.