Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zesde massa uitsterfgolf

17 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
veldleeuwerik_07.jpg
Het wordt al de zesde ‘massa-extinctie’ genoemd. Een grote uitsterfgolf onder dieren en planten, dat nu plaatsvindt. Volgens een aantal wereldvermaarde biologen, onder wie Paul Ehrlich zitten we er middenin. Zo zijn afgelopen eeuw talloze soorten al verdwenen. En dat is nog maar het begin. De belangrijkste oorzaak is de overbevolking, aldus de biologen. De nieuwe studie staat in de Proceedings of the National Academy of Sciences.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 27.600 gewervelde diersoorten, afkomstig van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN. Van al die soorten is een derde in verval: ze zijn met minder exemplaren en hebben steeds minder leefgebied dan vroeger. En van 177 zoogdiersoorten die de biologen analyseerden, is bijna de helft de afgelopen eeuw 80 procent of meer van zijn oorspronkelijke leefgebied kwijtgeraakt. In Vroege Vogels reageert hoogleraar vertebraten paleontologie Jelle Reumer op dit nieuws.

Meer over:

jelle reumer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar