Vroege Vogels

Zesde massa uitsterfgolf

  •  
17-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
veldleeuwerik_07.jpg
Het wordt al de zesde ‘massa-extinctie’ genoemd. Een grote uitsterfgolf onder dieren en planten, dat nu plaatsvindt. Volgens een aantal wereldvermaarde biologen, onder wie Paul Ehrlich zitten we er middenin. Zo zijn afgelopen eeuw talloze soorten al verdwenen. En dat is nog maar het begin. De belangrijkste oorzaak is de overbevolking, aldus de biologen. De nieuwe studie staat in de Proceedings of the National Academy of Sciences.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van 27.600 gewervelde diersoorten, afkomstig van de internationale unie voor natuurbescherming IUCN. Van al die soorten is een derde in verval: ze zijn met minder exemplaren en hebben steeds minder leefgebied dan vroeger. En van 177 zoogdiersoorten die de biologen analyseerden, is bijna de helft de afgelopen eeuw 80 procent of meer van zijn oorspronkelijke leefgebied kwijtgeraakt. In Vroege Vogels reageert hoogleraar vertebraten paleontologie Jelle Reumer op dit nieuws.

Meer over:

jelle reumer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.