Vroege Vogels

Zes Vlaamse wolven doodgereden in Nederland

  •  
28-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
De wolf.  Fotograaf: Annie Snijder van Oosten

Wolf

© Annie Snijder van Oosten

Zes nakomelingen van een wolvenpaar in het Vlaamse Hechtel-Eksel zijn in het Nederlandse verkeer doodgereden. Sinds begin februari kwamen drie Vlaamse wolven in Nederland om het leven bij aanrijdingen op de A12 bij Zevenaar, op de A2 bij Vught en op de A2 bij Grathem (Limburg). Daarvoor kwamen ook al drie van de in totaal twaalf jongen van het Vlaamse wolvenpaar in Nederland onder een auto. Dit staat in de voortgangsrapportage over wolven in Nederland van BIJ12, het bureau dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt.

Verder is tussen februari en mei 84 keer wolvenschade gemeld. In 55 gevallen bleek na onderzoek dat een wolf inderdaad vee had aangevallen. Maar in Groningen sloeg een goudjakhals tweemaal toe. Ook honden en vossen richten soms slachtingen aan onder vee in de wei.

Minstens dertig wolven in Nederland

In Nederland is de aanwezigheid van in totaal dertig wolven vastgesteld, stelt BIJ12. Vermoedelijk zijn er meer wolven, maar niet van alle dieren worden sporen gevonden. Bovendien is het volgens wolvendeskundigen zeer waarschijnlijk dat diverse wolvenparen in het voorjaar welpen hebben gekregen, maar er zijn nog geen jonge wolven gezien of gefilmd met wildcamera's.

Veluwe

Zo zijn rond de Veluwe drie wolvenparen waargenomen. In het natuurgebied zaten al drie wolvenroedels. Vermoedelijk zit er zeker nog één roedel in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, maar de directie van het park deelt geen gegevens, aldus BIJ12 en de Zoogdiervereniging. Op de Midden-Veluwe, buiten het park, is in mei een dode wolvin gevonden in een waterpartij. Het was een ouder dier met zeer uitgebreid letsel aan de linkerzijde. Mogelijk is het dier aangereden, maar dat moet uit nader onderzoek blijken.

Nieuwe wolven 

Op de Noord-Veluwe loopt een voor Nederland nieuwe wolvin rond en in Drenthe zit een nieuwe mannelijke wolf. In totaal zijn er dit voorjaar dertien nieuwe wolven opgedoken in Nederland. Sommige nieuwe wolven zijn zwervers die Nederland mogelijk ook weer verlaten.

Bron: ANP

Meer over:

wolf, bij12, veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.