Het lijkt wel of de natuur ook "onze jongens" in Zuid-Afrika steunt. In het Dal van de Ruiten A deed boswachter Jeroen Kuipers een verrassende ontdekking; prachtige oranje roggelelies kleuren de rand van een akker.
Ook in Zuid Drenthe kleuren de akkers op de oudste esgronden deze zomer weer. Temidden van de wuivende roggehalmen zie je blauwe korenbloemen en oranje roggelelies.
Roggelelie
De roggelelie kwam begin vorige eeuw nog relatief veel voor in de roggeakkers in Groningen en Drenthe. De bollen zitten ondiep in de bodem. De planten vermeerderen zich door de zaden, maar vooral via broedbollen bij de hoofdbol, die door ploegen door de akkers verspreid worden. Door onder andere dieper ploegen, kreeg de roggelelie het moeilijk en verdween uit de Drentse en Groningse akkers.
Akkerbeheer
Natuurmonumenten probeert met specifiek beheer de akkerkruiden weer een plekje te geven op de akkers. Boswachter Jeroen Kuipers is enthousiast over de vondst: "In het najaar van 2009 is de rogge laat geoogst en de akker vrij ondiep met de eg bewerkt. Door een samenloop van omstandigheden is er eind vorig jaar en begin dit jaar geen rogge ingezaaid. Verrassend resultaat, dat zich hopelijk de komende jaren voortzet!"