Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Zelf Geschoten: vlooiende dassen

14 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuut
Dassen ZG8
Deze week in Zelf Geschoten: een spinnetje op een paddenstoelenhelm, drukte in de lijsterbes, een krabbende familie das, een bonte specht op z’n kop en een knagende rosse woelmuis.

Vlooiende dassen

Vlooien is een belangrijke bezigheid voor de das. Voordat ze ’s avonds erop uittrekken om voedsel te zoeken, neemt de familie das uitgebreid de tijd om zichzelf en elkaar te vlooien. Ze krabben door hun vacht waarbij ze hun lange nagels als een soort kam gebruiken. Dit vlooien doen ze vooral om parasieten zoals vlooien, teken en mijten te verwijderen. Naast het verzorgen van elkaars vacht, stempelen de dassen elkaar ook met hun geurstof. De vermenging van geuren geeft de familie een unieke eigen geur waaraan ze elkaar kunnen herkennen.
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.