Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: viltvlekzandbij

1 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
still zg zndbij
Deze week in Zelf Geschoten: een gravende viltvlekzandbij, het nest van de buidelmees, twee boerenzwaluwen op een hek, familie kievit in het veld en een ree op de Veluwe.

Uiterlijk

De viltvlekzandbij is een vrij grote bij. Ze heeft een oranjebruin behaard borststuk, waarvan de zijkanten aan de onderkant wit zijn. De viltvlekzandbij dankt haar naam aan de witte haarvlekken op de zijkant van het glimmende achterlijf van het vrouwtje.

Habitat

De vliegtijd van de viltvlekzandbij is van maart tot half juli. Ze vliegt op veel voorjaarsbloemen, met een voorkeur voor de boterbloem, paardenbloem en wilg. De zandbij is niet kieskeurig in haar habitatkeuze, ze is namelijk te vinden in stadstuinen en parken, in duinen, landbouwgebieden en bosranden.
Met dank aan John Smit, EIS .

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.