Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: vechtende heremietkreeften

31 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Screenshot ZG6 Heremietkreeft
Deze week in Zelf Geschoten: dieren die de strijd met elkaar aangaan. We zien burlende damherten, stoeiende vossen, ruig parende hoornaars, heremietkreeften uit op elkaars huisje en vechtende fazanten.

De kraker onder de kreeften

Heremietkreeften hebben alleen een pantser aan de voorkant van hun lichaam. Ze ‘kraken’ daarom een leegstaande schelp om hun achterlijf te beschermen. De achterste poten werken als haken waarmee ze zich vasthouden aan het slakkenhuis. Bij gevaar trekken ze zich helemaal in de schelp terug. De laatste jaren zijn er minder grote schelpen beschikbaar omdat het slecht gaat met de originele eigenaar van de grotere schelpen, de wulk. Heremietkreeften vechten daarom soms om een slakkenhuis. De sterkere heremietkreeft jaagt de zwakkere uit zijn huis door op de schelp te bonken. Als de zwakkere zich overgeeft, verhuist de sterkere naar de grotere schelp en moet de zwakkere een krapper huis bewonen.
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.

Meer over:

zelf geschoten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar