Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: van blauwborst tot groot dikkopje

22 mei 2014
  •  
leestijd 2 minuten
Een geschrokken eekhoorn, een camerageniek groot dikkopje en een geëmancipeerd stekelbaarsje op zijn mooist. Verder de blauwborst: een prachtige vogel om te zien én om te horen. Dat en meer zie je deze week in de laatste Zelf Geschoten van dit seizoen.
Mooi verenpak óf mooie zang
In de Nederlandse vogelwereld gaan een opvallend vertoon van kleuren en een uitbundige zang zelden gepaard. Een typisch voorbeeld hiervan is de nachtegaal, die zijn fabelachtige zangkwaliteiten combineert met een vrij saai bruin gekleurd uiterlijk.
Prachtig om te zien en te horen
De blauwborst is echter een uitzondering op deze regel: blauwborsten zijn prachtige vogels om te zien én om te horen. Zoals de naam al verklapt, heeft het mannetje een schitterend blauw borstje met daarin een wit vlekje (de ‘ster’). Bij de ondersoort uit het noorden van Europa hebben de mannetjes overigens een rode ster in plaats van een witte. Ondanks de naam zijn de rode hoeken aan de staart van de blauwborst zeker net zo kenmerkend als zijn blauwgekleurde borst.
Ook de zang is het beluisteren waard. Tijdens de balts vliegt het mannetje met een melodieuze zang op uit het riet om elders met gespreide staart en vleugels neer te strijken. De afgelopen decennia heeft de blauwborst een opmerkelijke opmars gemaakt: het is een van de weinige soorten die zelfs van de Rode Lijst is geschrapt omdat het zo goed met ze gaat. Nederland telt momenteel ongeveer 10.000 paartjes, die vooral broeden in verruigde moerassen. Daar leven ze voor een groot deel op de grond, waar ze tussen de begroeiing naar insecten, slakjes en larven zoeken.
  • In het nieuwe seizoen ook eens met je filmpje in onze roemruchte rubriek? Stuur je eigen filmpje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.