Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: tuinslakken in verleiding

12 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
tuinslak zelf geschoten
Deze week in Zelf Geschoten: verstrengelde ringslangen, een hakkende zwarte specht, kleine eekhoorns, nijlganzen in de boom en verleiding bij de tuinslakken.
Tuinslakken
Het huisje van de gewone tuinslak ( Cepaea nemoralis ) kan verschillende vormen en kleuren hebben. In dit filmpje zijn de schelpen van beide individuen geel met een bruine band, maar er zijn ook tuinslakken met meerdere banden op de schelp.
Slakken kunnen niet goed zien. Om een partner te vinden, vertrouwen ze op hun tast en reuk. Door hun bovenste voelhoorntjes in de lucht te bewegen, zoeken ze de geur van een andere slak. Met de onderste uitsteeksels tasten ze de grond af om het slijmspoor van een mogelijke partner te vinden. Ze volgen het spoor om bij de andere slak te komen. Als ze elkaar eenmaal hebben gevonden, gaan ze elkaar verder ontdekken. Dit voorspel kan wel uren duren.
In deze tijd van het jaar zijn de slakken weer actief, dus het zou kunnen dat de tuinslakken in het filmpje bezig zijn aan hun voorspel. Uit het relatief korte filmpje is dit echter niet met zekerheid op te maken.
Met dank aan: dr. Joris M. Koene

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.